România a obținut un acord pentru livrări de gaze din Azerbaidjan

ENERGIE. România a încheiat un acord cu Azerbaidjan pentru importul de gaze, într-un efort de diversificare a surselor de energie, potrivit unor surse familiare cu acest subiect consultate de Economedia.ro. În acest moment, țara ar mai avea nevoie doar de acordul Turciei pentru tranzitul de gaze prin coridorul sudic.
 
De asemenea, România depinde de Grecia și Bulgaria pentru a finaliza proiectul întârziat al coridorului vertical de gaze. Bulgaria estimează operaționalizarea coridorului în octombrie, deși experții văd acest termen ca fiind optimist.
 
Săptămâna trecută, Sofia și Baku au ajuns la un acord privind schimbul de electricitate pentru gaze. Până acum, însă, România nu a anunțat încheierea vreunui contract cu Azerbaidjanul.
 
Deocamdată nu au fost anunțate înțelegeri specifice, deși ministrul Energiei din Azerbaidjan a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.
Aceasta este, totuși, o picătură în ocean în comparație cu cele 155 miliarde metri cubi de gaze importate de UE din Rusia în 2021 (40% din consumul său în acel an).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare