România ar putea evita recesiunea în 2023

ECONOMIE. România poate evita o recesiune în 2023, dar creșterea PIB-ului va fi mult mai mică – probabil între 1,5-2,5%, față de aproximativ 5% în 2022, afirmă președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Guvernul are de rezolvat o ecuație foarte dificilă: evitarea intrării în recesiune și, în același timp, reducerea deficitului bugetar către ținta extrem de ambițioasă de 4,4% din PIB (în 2023) și direcționarea resurselor către apărare și asistență pentru cetățenii și companiile vulnerabile. Resursele europene ies în evidență și în acest caz, fiind singurul piston anticiclic într-un mediu ostil. Respect și compasiune pentru cetățenii loviți de aceste vremuri. Respect pentru antreprenorii onești, companii care, cu agilitate și creativitate, caută să se adapteze la condiții extrem de ciudate.”, a declarat Dăianu.

El susține că România trebuie să își definească și să își urmărească interesele în Uniunea Europeană, să învețe din eșecuri, pentru că “Uniunea este un proiect care a făcut mult bine, a contribuit la pacea de pe continent și este un lucru extraordinar că România este stat membru. Dar în UE există și interese divergente, raporturi de putere care creează asimetrii, decizii inechitabile, vezi Schengen, chiar standarde duble de facto etc. Și depinde și de noi să atenuăm statutul nostru de periferie economică, să facem ca UE să funcționeze mai bine“.

Se discută mult aici despre fonduri europene, despre cadrul financiar multianual 2021-27 și despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, ceea ce înseamnă multe zeci de miliarde de euro, repartizate pe mai mulți ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare