România așteaptă 12 miliarde de euro de la UE în acest an

FINANȚE. România se așteaptă să primească în acest an de la Uniunea Europeană (UE) 12 miliarde de euro (4,3% din PIB-ul anului) în cadrul Facilității de Reziliență și al Cadrului Financiar Multianual, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care citează estimări ale Ministerului de Finanțe.
 
În mod notabil, însă, o parte din banii plătiți în cadrul Facilității de Reziliență sunt împrumuturi – spre deosebire de transferurile din cadrul financiar multianual și de granturile din cadrul Facilității de Reziliență.
 
Cele 12 miliarde de euro primite în acest an vor fi triplate față de cele 3,5 miliarde de euro plătite anul trecut, înainte de lansarea Facilității de reziliență.
Prima tranșă din cadrul Facilității de Reziliență, de 2,6 miliarde de euro, va fi folosită pentru proiecte precum autostrada A7 Ploiești-Siret, de 319 km, modernizarea a peste 100 de grădinițe și digitalizarea universităților, a mai spus Cărbunaru.
 
Proiectele de co-generare gestionate de Ministerul Energiei și de producție de hidrogen de la același minister vor fi și ele finanțate în acest an prin Mecanismul de Reziliență.
 
Prima tranșă, așteptată în câteva săptămâni, va duce plățile efectuate de la începutul anului la 10 miliarde de euro.
 
Trei sectoare ale autostrăzii A7, care necesită investiții de 1,5 miliarde EUR din costul total estimat la 4 miliarde EUR, au fost deja contractate. Autostrada va fi finanțată integral din pre-finanțarea de 3,8 mld. euro primită deja de România, iar prima tranșă este așteptată în câteva săptămâni, a explicat Dan Cărbunaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare