România digitală: provocările și perspectivele infrastructurii digitale

DIGITALIZARE. Într-o eră a transformărilor digitale rapide, România se află într-un moment crucial al evoluției sale tehnologice. Marți, la cea de-a VI-a ediție a evenimentului “Forumul România Digitală”, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), Valeriu Zgonea, a subliniat importanța infrastructurii digitale și rolul esențial al reglementatorilor în asigurarea că aceasta corespunde nevoilor societății românești.

O transformare unică în istorie
“România digitală, vrem, nu vrem, asta este! Această transformare unică care se întâmplă de patru ori pe un mileniu este un șoc pe care noi îl trăim astăzi. Pentru prima dată în istoria noastră, instrumentele cu care lucrăm devin mai inteligente și sunt autonome față de noi,” a declarat Zgonea. Această revoluție tehnologică necesită o infrastructură digitală robustă, care să permită României să recupereze decalajele existente și să se integreze mai bine în peisajul digital european.

România la masa geciziilor Europene
În opinia președintelui ANCOM, România trebuie să-și exprime mai vocal punctul de vedere la nivelul Uniunii Europene pentru a-și apăra interesele. “Consider că noi, românii, trebuie să avem un punct de vedere mult mai bine exprimat la nivelul Uniunii Europene, mai vocal, pentru că ar trebui să ne apărăm într-un fel interesele și să putem să exprimăm această viziune pe care o avem și să schimbăm un pic direcția pe care această Carte Albă, poate, o transmite către toate statele-membre,” a subliniat Zgonea.

Raportul letta și viitorul Pieței Unice Europene
Raportul european privind viitorul pieței unice a Uniunii Europene, întocmit de fostul premier italian Enrico Letta, joacă un rol crucial în definirea viitorului digital al României. Acesta accentuează necesitatea unei conectivități de calitate, fiabile și sigure, accesibile pentru toată lumea, inclusiv în comunitățile izolate. “Trebuie să găsim și în ultimul cătun din România, în ultima comunitate izolată sau în zona albă, cum îi spun colegii din ANCOM, această conectivitate,” a explicat Zgonea.

Necesitatea studiilor de impact
Zgonea a criticat concluzia raportului Letta, conform căreia toate statele membre trebuie să accepte recomandările fără studii de impact detaliate. “Noi considerăm că nu poți să iei o decizie strategică pentru Europa dacă nu ai niște analize profunde, niște studii de impact care să-ți permită să vezi care este cea mai bună cale pe care trebuie să o urmezi,” a afirmat președintele ANCOM.

Provocările tehnologiei 5G
În ceea ce privește tehnologia 5G, Zgonea a menționat că operatorii nu investesc din cauza dificultăților în recuperarea investițiilor, nu din lipsa fondurilor. “Motivul este strict legat de altceva: de o supra-birocratizare la nivelul statelor membre și de proceduri administrative greoaie,” a explicat el.

Evenimentul “Forumul România Digitală” a reunit reprezentanți ai autorităților și specialiști din domeniul securității cibernetice pentru a discuta viitorul digital al României. Este clar că pentru a avansa pe calea digitalizării, România trebuie să dezvolte o infrastructură digitală solidă, să fie activă în deciziile europene și să abordeze provocările tehnologice cu studii de impact bine fundamentate. Numai astfel România poate spera să devină o putere digitală în cadrul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare