România Educată la Cotroceni. Klaus Iohannis a găzduit ceremonia pentru promulgarea Legilor Educației

EDUCAȚIE. România Educată, așa-numitul proiect de suflet al președintelui Klaus Iohannis, ajunge la ultima sa etapă. Ieri, la Cotroceni, șeful statului a găzduit o ceremonie pentru promulgarea Legilor Educației.

La eveniment, președintele a vorbit despre parcursul legislativ al proiectului ”România Educată”, al cărui inițiator este. După aproape nouă ani de mandat și șapte de la lansarea proiectului, șeful statului vrea să marcheze momentul în mod public. De notat că legile care vor fi promulgate au atras numeroase critici.

Reamintim că Legile învățământului universitar și preuniversitar au trecut de votul Parlamentului pe 22 mai. Mai exact, au fost adoptate în prima zi de grevă a profesorilor, proteste care a durat mai mult de trei săptămâni.

Legile Educației au parcurs un drum destul de anevoios până la etapa de azi. După votul din Parlament, USR şi Forţa Dreptei au contestat la CCR noile legi. Opoziția a acuzat că actele conţin mai multe prevederi neconstituţionale care ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi.

Pe 21 iunie, CCR a respins însă toate sesizările. Apoi, mai multe asociaţii ale elevilor şi studenţilor, dar şi reprezentanţi ai Opoziţiei au cerut retrimiterea proiectelor în Parlament. În final, se pare că proiectele nu mai au niciun obstacol și vor fi promulgate.

Este cunoscut faptul că președintele Iohannis este promotorul proiectului România Educată, lansat în 2016 cu o serie de consultări publice. În toți acești ani, proiectul a generat mai multe documente, studii și strategii. Printre țintele proiectului se numără: creșterea bugetului educației, scăderea ratei de abandon școlar și diminuarea analfabetismului funcțional.

”România Educată este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

La intrarea în cel de-al doilea secol de existență ca stat modern și unitar, este important ca educația să dobândească o fundație solidă și predictibilă, pe care să continue drumul către ‘România Educată‘”, se arată pe site-ul programului.

În 2016, la lansare proiectului, Iohannis promitea românilor un nou sistem al educaţiei, care să se ridice la standardele europene. ”Deplin conştient de importanţa rolului pe care îl are educația în viața unei națiuni, sunt determinat să împlinim împreună marele proiect pe care l-am numit ”România Educată”.

Chem toți oamenii politici responsabili să mi se alăture în viitor în acest demers. Piatra de temelie a unei națiuni o reprezintă educația. Prin intermediul unui sistem de învăţământ eficient şi performant se construieşte viitorul unei țări.

Nu voi ceda tentației să facem lucrurile în grabă. Vreau să clădim cu înțelepciune și atenție acest proiect a cărui uriașă miză este o Românie capabilă să ofere cetățenilor săi șanse egale și opțiuni solide de carieră”, își anunța Iohannis în urmă cu peste 7 ani proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare