România este cu un pas mai aproape de o tranșă de 3 miliarde de euro din Fondul de redresare

MODIFICĂRI. România a făcut un pas mai aproape de a obține cea de-a treia tranșă de 3 miliarde de euro din Fondul de redresare, după ce Senatul a dat undă verde proiectului de lege al guvernului privind așa-numitele “pensii speciale“, o condiție prealabilă a UE pentru deblocarea fondurilor.

Legea “pensiilor speciale” prevede că cei aproape 10.000 de beneficiari – magistrați, polițiști, soldați, aviatori și grefieri – nu vor primi un venit mai mare decât ultimul salariu primit la vârsta de 65 de ani și nici nu vor putea acumula mai mult de un venit stabilit prin legi speciale.

O altă modificare se referă la impunerea unui impozit de 15% pe suma care nu provine din contribuții.

Anterior, Comisia Europeană a avertizat guvernul de coaliție de la București că riscă să piardă fondurile europene dacă nu se fac modificări la “pensiile speciale“.

Potrivit executivului comunitar, un proiect de lege anterior ar fi dus la “economii foarte limitate și nu ar fi abordat suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea“.

Proiectul de lege se află de luni de zile în Senat, cu comentarii de du-te-vino din partea Comisiei și a Băncii Mondiale.

Potrivit unor surse guvernamentale, discuțiile cu Comisia Europeană vor continua pentru a evita noi neînțelegeri, în timp ce în privința pensiilor militare; situația din alte țări NATO va fi discutată cu oficialii UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare