România face un pas major spre digitalizarea sistemului fiscal: implementarea modulului RO e-Factura

E.FACTURA România a atins o etapă esențială în procesul de digitalizare și reformare a sistemului fiscal, așa cum a fost asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin implementarea modulului RO e-Factura. Acest progres a fost recunoscut și apreciat de reprezentanții DG GROW din cadrul Comisiei Europene, într-o ședință de lucru condusă de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la sediul instituției.

Recunoașterea eforturilor României
“Felicităm România pentru eforturile din ultimele luni pentru implementarea e-Factura, sunteți fruntași printre statele europene la acest capitol,” au transmis reprezentanții Comisiei Europene, citați într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor. Aceștia au subliniat că adoptarea standardului european de facturare este o decizie corectă, având în vedere că, la nivelul Uniunii Europene, se urmărește asigurarea interoperabilității și creșterea vitezei de schimb de date în timp real.

Beneficiile e-Factura
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat în cadrul discuției importanța acestui pas pentru România: “Modulul e-Factura reprezintă temelia pentru digitalizarea ANAF în lupta împotriva evaziunii fiscale și reducerea GAP-ului de TVA. Am înțeles de la început că această tranziție poate genera anumite provocări, dar am fost hotărâți să le depășim împreună cu mediul de afaceri și contribuabilii. Tocmai de aceea am lucrat pentru a aduce funcționalitățile sistemului cât mai aproape de ce își doresc cei care îl utilizează.”

Feedback-ul mediului de afaceri
La eveniment au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri, care au subliniat importanța adoptării acestui instrument și au apreciat comunicarea eficientă cu Ministerul Finanțelor și ANAF. Aceștia așteaptă cu interes operaționalizarea modulului antifraudă, care va aduce un plus de securitate și transparență în tranzacțiile economice.

Context european
La nivel european, implementarea modulului e-Factura are ca obiectiv promovarea unei Piețe Unice digitale prin simplificarea și armonizarea facturării electronice, bazate pe standardul european din 2017. România se aliniază astfel eforturilor UE de a moderniza și eficientiza schimburile comerciale și financiare prin tehnologii digitale avansate.

e-Factura în România: un nou standard pentru Business-to-Business
De la 1 ianuarie, e-Factura a devenit obligatorie pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România în relația business-to-business (B2B). Acest sistem nu doar că simplifică procesele administrative pentru companii, dar contribuie semnificativ la combaterea evaziunii fiscale și la reducerea pierderilor de TVA, oferind în același timp un cadru mai transparent și mai sigur pentru tranzacțiile economice.

Implementarea modulului RO e-Factura reprezintă un pas major pentru România în direcția digitalizării și modernizării sistemului fiscal. Această inițiativă nu doar că aduce beneficii imediate în termeni de eficiență și transparență, dar plasează România în fruntea eforturilor europene de a crea o piață digitală unică și integrată. Prin această măsură, România își demonstrează angajamentul față de reformele necesare pentru un viitor economic stabil și prosper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare