România înregistrează un nou record în producția de mașini la Mioveni și Craiova

AUTO. Cele două fabrici de autovehicule din România au reușit să atingă un nou record istoric în producția de mașini, depășind volumul din 2022, chiar dacă procentul de creștere a fost modest. În luna decembrie, conform datelor ACAROM, Dacia și Ford au asamblat 34.965 de autovehicule, marcând un moment semnificativ, deoarece este prima dată când sunt raportate atât autoturisme, cât și vehicule comerciale ușoare, datorită intrării în producție a modelelor Transit și Toruneo Courier la Craiova.

Dacia, cu sediul la Mioveni, a produs un total de 22.117 autoturisme în decembrie, reprezentând una dintre valorile lunare mai scăzute din 2023 pentru fabrica din Argeș. În paralel, la Craiova, Ford Otosan a asamblat 12.848 de vehicule, o cifră relativ modestă pentru acest an. Ambele uzine au raportat o producție mai mică decât în decembrie 2022.

Cu toate acestea, rezultatul global a fost suficient pentru a plasa industria auto românească la un nivel de producție mai mare decât cel înregistrat în 2022, cu o diferență de sub 4000 de vehicule. În total, cele două uzine au produs 513.050 vehicule, înregistrând o creștere de 0,7% față de rezultatul din 2022. Remarcabil este faptul că producția Dacia și Ford din România depășește încă nivelul record din 2019, anterior crizei pandemice și celei de semiconductori. Pe parcursul anului 2023, Dacia și Ford au traversat fluctuații ale producției, influențate de criza de aprovizionare, scăderea cererii și intrarea sau ieșirea din producție a unor modele noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare