România înregistrează un record istoric: energia regenerabilă în topul producției

ENERGIE VERDE.. Duminică, 26 mai, la ora 11:00, România a atins un moment istoric în domeniul energetic: fotovoltaicul și eolianul au devenit primele două surse de generare a electricității din țară. Conform datelor interactive furnizate de Transelectrica, această situație fără precedent s-a datorat unui consum extrem de scăzut de doar 3.800 MW, care a plasat toate sursele convenționale în spatele celor regenerabile.

Contextul evenimentului

Această performanță unică a fost rezultatul unei conjuncții de factori favorabili. În primul rând, unul dintre cele două reactoare nucleare de la Cernavodă a fost oprit pentru revizie, reducând astfel semnificativ contribuția energiei nucleare. În condiții normale, cu ambele reactoare funcționale, Centrala Nucleară Cernavodă produce constant între 1.300 și 1.400 MW, fiind de obicei cel mai mare producător de energie din țară.

În al doilea rând, duminica respectivă a fost caracterizată de o vreme favorabilă producției de energie regenerabilă, cu mult soare și vânt. Datorită accesului garantat pe piață și costurilor reduse, fotovoltaicul și eolianul au înlocuit sursele tradiționale de energie, precum termocentralele pe gaz și cărbune, și au redus parțial și aportul Hidroelectricii.

Detaliile Producției

La momentul respectiv, fotovoltaicul genera 1.100 MW, iar eolianul producea puțin peste 1.000 MW, plasându-se pe primele două locuri în producția de energie electrică. Hidroelectrica, de obicei un contributor major, a fost relegată pe locul trei.

Implicațiile situației

Pe parcursul zilei, aportul semnificativ al energiei regenerabile a transformat România într-un net exportator de electricitate, o situație rar întâlnită. Cu toate acestea, în cursul serii și al nopții, lipsa energiei fotovoltaice și eoliene a dus la schimbarea radicală a situației, România devenind importator net de energie electrică.

Această zi a demonstrat potențialul uriaș al surselor de energie regenerabilă în România și importanța adaptării sistemului energetic la noile realități. Deși sursele regenerabile au avut o zi de vârf, stabilitatea și continuitatea furnizării de energie rămân dependente de sursele convenționale și de o strategie energetică flexibilă. Această situație subliniază necesitatea diversificării mixului energetic și investițiilor continue în infrastructura de energie regenerabilă și de stocare a energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare