România introduce verificarea online a Cazierului Judiciar pentru persoanele care călătoresc împreună cu minorii

LEGISLAȚIE. O lege recent promulgată de către Președintele României, Klaus Iohannis, introduce o serie de modificări importante în ceea ce privește călătoriile alături de minori. Această lege modifică Legea nr. 248/2005, instituind obligația verificării online a cazierului judiciar pentru persoanele care însoțesc minorii la trecerea granițelor țării.

Conform noilor dispoziții legale, articolul 31 alineatul (2) litera b) al Legii nr. 248/2005 va fi modificat pentru a include următoarele prevederi: “(2) Organele poliţiei de frontieră vor întrerupe, de asemenea, călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 30, în următoarele situaţii:

În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoțitorul a săvârșit anterior una dintre infracțiunile următoare: omor; infracțiuni contra libertăţii și integrității sexuale; infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.”

Astfel, polițistul de frontieră va trebui să verifice cazierul judiciar al adulților care însoțesc minorii în cadrul trecerii frontierei, utilizând Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS. Această modificare are ca scop asigurarea siguranței copiilor și prevenirea călătoriilor cu persoane care au comis infracțiuni grave.

Conform legii 248/2005, minorii nu pot călători peste frontiere fără a fi însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar în majoritatea cazurilor. De asemenea, legea prevede că un minor poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. În cazul în care un părinte călătorește singur cu copilul său, el trebuie să aibă asupra sa o declarație de acord din partea celuilalt părinte sau a reprezentantului legal al copilului, precum și un certificat de cazier judiciar.

Această lege are ca scop sporirea securității și prevenirea călătoriilor cu minori însoțiți de persoane care ar putea reprezenta un pericol pentru aceștia. Prin intermediul verificării online a cazierului judiciar, poliția de frontieră va avea acces la informații actualizate și va putea decide cu mai multă precizie dacă o persoană este eligibilă să călătorească cu minori. Această măsură reprezintă o inițiativă importantă în asigurarea siguranței copiilor care traversează granițele țării alături de adulți și vine în întâmpinarea preocupărilor legate de protejarea celor mai vulnerabili membri ai societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare