România ocupă locul 8 în topul celor mai atractive piețe de producție din Europa, potrivit unui studiu

STUDIU. Creșterea costurilor cu forța de muncă, imobiliare și energetice plasează România pe locul 8 în ceea ce privește cele mai atractive piețe de producție din Europa, după țări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia, fiind totodată pe locul 22 la nivel global, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield a analizat 45 de țări din regiunile EMEA, America și Asia-Pacific, folosind 12 criterii care țin cont de condițiile de piață, costuri și riscuri, România fiind extrem de competitivă în ceea ce privește costurile și condițiile de piață.

În ceea ce privește condițiile de piață, țările sunt evaluate pe baza unor factori care includ mediul de afaceri, disponibilitatea talentelor/ forței de muncă și accesul la piețe. Costurile analizate au fost cele referitoare la forța de muncă, energie și imobiliare. Pentru a evalua riscurile, autorii au analizat în mod special mediul politic, economic și de afaceri.

Astfel, din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piața de producție din România este depășită de cele din Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, în timp ce cele mai atractive piețe industriale din lume sunt China, Statele Unite, Taiwan, India și Canada.

Într-un clasament care acordă o importanță mai mare condițiilor de piață (60% față de 40% în scenariul de bază), România se situează pe locul 8, după Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria și Turcia. De asemenea, în scenariul în care ponderea riscului ajunge până la 60% (față de 20% în scenariul de bază), România ocupă locul 17 în Europa.

Andrei Brînzea, Partener, Industrial | Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox: “Deși 2022 a fost un an dificil, cu inflație, creșterea prețurilor la energie, o potențială criză economică și un conflict în regiune, asistăm la un interes crescut din partea investitorilor străini față de industria prelucrătoare. Presiunile asupra lanțului de aprovizionare și, de asemenea, relocarea unităților de producție din Ucraina și Rusia au generat proiecte interesante în regiunea noastră. Chiar dacă suntem în competiție cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia și Bulgaria, suntem plăcut surprinși să observăm că România este încă o piață atractivă pentru acești potențiali investitori, pe baza discuțiilor noastre active. Suntem optimiști că în 2023 vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de acest gen și credem, de asemenea, că va fi un an interesant, în ciuda provocărilor care ne așteaptă.”

Consultanții Cushman & Wakefield susțin că majorarea costurilor cu energia și cu forța de muncă a avut o influență semnificativă asupra celor operaționale din Europa Centrală și de Sud-Est, în special în Lituania, România, Bulgaria și Cehia, spre deosebire de Polonia, unde efectele au fost mai limitate.

“Costurile energiei vor rămâne o problemă cheie pentru piețele europene, care sunt mai expuse la niveluri mai ridicate ale prețurilor și la o volatilitate sporită din cauza provocărilor în jurul asigurării combustibililor, în special a gazelor naturale, ca urmare a războiului din Ucraina și a limitărilor rezultate în ceea ce privește aprovizionarea. Cu toate acestea, ar putea exista oportunități pentru securitatea energetică pe termen mai lung, deoarece multe țări încearcă să își mute dependența energetică de combustibilii fosili către surse de energie fiabile și durabile, inclusiv combustibili regenerabili, nucleari și alternativi”, se arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare