România pierde foarte mult după decizia Austriei de a bloca aderarea la Spațiul Schengen

POLITICĂ EXTERNĂ. Decizia recentă a Austriei de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen a generat o serie de implicații negative pentru țară. Veto-ul pus în luna decembrie a anului 2022 a creat un blocaj în calea progresului României în ceea ce privește integrarea în această zonă a Uniunii Europene. Cu toate acestea, autoritățile române au reacționat rapid și au luat măsuri pentru a inversa această decizie. Un pas important a fost acțiunea intentată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care oferă companiilor din România posibilitatea de a solicita despăgubiri pentru eventualele pierderi suferite din cauza acestei situații.

Conform estimărilor europarlamentarului Eugen Tomac, România ar putea înregistra pierderi de până la 10 miliarde de euro în fiecare zi în care nu face parte din Spațiul Schengen. Tomac a utilizat această cifră pentru a sublinia urgența situației și a atras atenția Comisiei Europene asupra necesității unor eforturi sporite pentru a asigura aderarea României la Spațiul Schengen începând cu anul 2023.

În acest context, România depinde în mare măsură de partenerii săi din Uniunea Europeană pentru a obține aprobarea pentru aderarea la Spațiul Schengen. Cu toate acestea, situația este complexă și complicată, întrucât cancelarul austriac Karl Nehammer s-a angajat să reducă semnificativ migrația în țara sa și este hotărât să ia măsuri pentru atingerea acestui obiectiv.

Cu toate aceste provocări, autoritățile române au arătat determinare în eforturile lor de a adera la Spațiul Schengen. Este important de menționat că situația de așteptare la vamă, așa cum o exemplifică europarlamentarul Eugen Tomac, nu afectează doar turiștii, ci și companiile de transport și export. Acestea suferă pierderi semnificative din cauza întârzierilor și a coziurilor kilometrice la granițe.

Din punct de vedere financiar, rămânerea României în afara Spațiului Schengen generează pierderi majore pentru economia țării. Această situație afectează diverse sectoare, de la comerț și turism până la transport și exporturi. Este evident că, pe termen lung, integrarea României în Spațiul Schengen ar putea aduce beneficii semnificative pentru țară și pentru partenerii săi europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare