România plătește datoria către Agenția Spațială Europeană, recâștigând drepturile de vot pierdute

DATORII. Guvernul României a dat recent undă verde la o plată de 330 milioane de lei (67 milioane de euro) către Agenția Spațială Europeană (ESA). Suma reprezintă datoria neachitată a României către agenție, iar acoperirea acesteia va însemna că România își recapătă drepturile de vot în cadrul organizației.
 
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin intermediul căruia s-a făcut plata, a argumentat că dacă România ar fi rămas mai mult timp fără drepturi de vot, acest lucru ar fi avut un impact asupra industriei naționale.
 
România a rămas fără drept de vot în ESA și în comitetele de program ale acesteia în iulie 2018, din cauza faptului că guvernul nu a reușit să acopere costurile de membru în anii anteriori. România este singurul stat din istoria ESA căruia i-a fost suspendat dreptul de vot.
 
“Datorită deciziei Guvernului, cercetătorii și companiile românești vor putea din nou să facă parte din proiectele europene de explorare și cucerire a spațiului cosmic”, a declarat ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.
 
Plata de 67 de milioane de euro acoperă contribuțiile României pentru 2019, 2020 și o parte din 2021. Contribuțiile totale pe care România trebuie să le facă la ESA pentru perioada 2019-2022 sunt de 102 milioane de euro. Restul plăților vor fi efectuate până la 31 decembrie 2022.
 
ESA funcționează în conformitate cu principiul “fair-return”, care permite ca contribuțiile financiare ale României să fie returnate integral țării sub forma unor contracte între agenție și entități românești. În plus, proprietatea intelectuală și industrială rezultată rămâne în țară. Aproximativ 86% din contribuțiile pe care România le-a plătit către ESA au fost returnate până în prezent.
 
Peste 294 de companii românești, atât de stat și private, cât și universități, pot semna contracte cu ESA. Peste 250 de astfel de contracte au fost încheiate în ultimii patru ani. Acestea au permis entităților românești accesul la tehnologiile ESA în scopuri de cercetare, educaționale și industriale.
 
Dincolo de beneficiile directe ale sumelor cu care România contribuie la ESA, există beneficii economice indirecte majore, studiile europene citate de G4Media indicând un factor de multiplicare în economie de cel puțin 6, ceea ce înseamnă că fiecare 1 euro investit generează cel puțin 6 euro în economia națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare