România – prima țară din Europa care va construi un nou tip de reactor nuclear

UNDĂ VERDE PENTRU REACTOARE. România va primi 14 milioane de dolari din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA), grant în baza căruia va fi prima țară din Europa care va construi un nou tip de reactor nuclear.
Este vorba de fondurile care vor fi oferite de (USTDA) către RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici, recent înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas.

RoPower, compania de proiect SMR a Nuclearelectrica, a selectat NuScale Power OVS, LLC, cu sediul în Oregon, pentru a realiza studiul FEED.

Președintele Joe Biden a decalarat în această vară ca va contribui la dezvoltării energiei nucleare din România în cadrul Summitului Liderilor G-7 din Germania, pe 26 iunie 2022.

„Prin acest nou grant oferit de USTDA, suntem mândri că România este recunoscută ca un partener de încredere și cu experiență pentru implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa. Avem 26 de ani de experiență în operare nucleară la cele mai inalte standarde de siguranță și peste 50 de ani de experiență în dezvoltarea industriei nucleare; avem un organism de reglementare cu experiență și un lanț de aprovizionare sigur, precum și un sistem educațional profesionist în domeniul tehnologiei și ingineriei. Avem toate atuurile și suntem pregătiți ca împreună cu Statele Unite, ca urmare a celor peste 50 de ani de parteneriat al țărilor noastre în domeniul nuclear, să implementăm cea mai avansată tehnologie nucleară civilă și să promovăm beneficiile energiei nucleare ca sursă de energie accesibilă, curată, sustenabilă și rezilientă”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

Această centrală SMR – prima de acest tip din Europa, va contribui la realizarea obiectivelor României privind tranziția către o energie curată și securitatea energetică.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu posibilitatea de a se ajunge la 30.000 de locuri de muncă în cele două state odată cu dezvoltarea proiectului comun, se menționează în comunicatul Casei Albe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare