România primește 1,1 M iliarde de euro din Fondul de modernizare pentru investiții energetice

INFRASTRUCTURĂ ENEGRETICĂ. România a primit o primă tranșă în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, sumă destinată dezvoltării și modernizării infrastructurii energetice. Fondurile vor fi folosite pentru investiții în rețelele de distribuție a energiei, reabilitarea și modernizarea rețelelor de termoficare, rețelele de transport al gazelor naturale și material rulant eficient energetic, conform unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Investiții strategice pentru viitorul energetic al României
Conform comunicatului, România beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri din partea Comisiei Europene comparativ cu alte țări din regiune, primind 37% din totalul fondurilor. Aceste fonduri includ și finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență (CFD).

„România a primit o primă tranșă de 1,095 miliarde de euro pentru investiții în dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, a reabilitării și modernizării rețelelor de termoficare, a rețelei de transport al gazelor naturale, precum și investiții în material rulant eficient energetic. De asemenea, suma include și finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență”, a menționat Ministerul Energiei în comunicat.

Fondurile de modernizare în contextul European
Pe lângă România, alte state membre ale Uniunii Europene au primit fonduri prin prima plată din 2024, printre care Bulgaria (65,2 milioane de euro), Croația (52 milioane de euro), Cehia (835,2 milioane de euro), Estonia (24,1 milioane de euro), Ungaria (76,8 milioane de euro), Letonia (26,8 milioane de euro), Lituania (59 milioane de euro), Polonia (697,5 milioane de euro) și Slovacia (35 milioane de euro).

Tranziția verde a României
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Fondului de Modernizare pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. „Fondul pentru Modernizare este un instrument esențial pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanțări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanțăm investițiile atât de necesare”, a declarat Burduja.

Investiții semnificative și planuri viitoare
În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investițiile finanțate prin Fondul pentru Modernizare și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au depășit 25 de miliarde de euro. Ministerul Energiei continuă să se concentreze pe promovarea apelurilor deja lansate pentru proiecte de autoconsum, stocare în baterii, reabilitarea rețelei de energie electrică, modernizarea rețelei de termoficare și modernizarea centralelor electrice de termoficare (CET).

Lansarea contractelor pentru diferență
Ministerul Energiei pregătește lansarea primei licitații pentru Contractele pentru Diferență (CFD), care vor sprijini investițiile în energia eoliană și solară. Detaliile privind împărțirea sumelor alocate pentru aceste investiții vor fi stabilite în funcție de portofoliul existent de proiecte finanțate din PNRR și Fondul pentru Modernizare.

Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se concentrează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea și implementarea surselor regenerabile de energie, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică. Aceste investiții vor contribui semnificativ la dezvoltarea infrastructurii energetice a României și la atingerea obiectivelor de tranziție verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare