România se află pe locul 39 în clasamentul celor mai atractive piețe pentru investiții în infrastructura verde, alcătuit din 61 de țări

TOP. România ocupă locul 39 în topul celor mai atractive 61 de țări pentru investițiile în infrastructura verde, conform unui clasament realizat de PwC în cadrul recentului său indice de propensiune pentru finanțarea infrastructurii verzi. Raportul arată decalaje semnificative între țări în ceea ce privește finanțarea infrastructurii verzi.

România se situează după Uzbekistan și înaintea Bangladeshului în clasamentul global. Cu toate acestea, dacă ne uităm doar la țările europene incluse în top, România se află la coada listei, după Marea Britanie (locul 2), Suedia (3), Olanda (6), Franța (8), Germania (10), Spania (11), Belgia (13), Portugalia (15), Cehia (16), Polonia (22), Italia (23) și Grecia (29), precizează PwC.

Primul loc la nivel global este ocupat de Australia, iar ultimul de Angola.

Cea mai bună clasare a României este în ceea ce privește mediul macroeconomic, unde ocupă locul 25, pe baza ratingului suveran S&P, a coeficientului Gini (inegalitatea veniturilor) și a creșterii PIB-ului. În restul categoriilor, se situează în jumătatea inferioară a listei, după cum urmează: mediul de reglementare și de afaceri (locul 32), soliditatea pieței financiare (locul 34), oportunitățile de finanțare ecologică (locul 55), angajamentul față de obiectivele ecologice (locul 44) și creșterea ecologică (locul 61).

“Studiul a analizat cât de atractive sunt condițiile din diferite țări pentru finanțarea privată în domeniul infrastructurii verzi, concentrându-se în special pe elemente precum energia regenerabilă, electrificarea transporturilor, gestionarea deșeurilor și sprijinul pentru economia circulară. Capitalul privat continuă să fie interesat în mare măsură de țările cu venituri ridicate, sprijinite de apartenența la organizații internaționale preocupate de climă, precum OCDE și UE”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

“România a făcut pași importanți în direcția atingerii obiectivelor stabilite prin Green Deal și FIT pentru 55, în special în domeniul energiei regenerabile, unde vedem multe investiții și proiecte, dar mai avem încă multe de făcut în alte domenii. O oportunitate majoră este oferită de planul național de redresare și reziliență și de fondurile europene alocate pentru mediu și energie verde, care vor contribui la progresul țării noastre în acest domeniu și vor atrage mai multe investiții din partea sectorului privat”, a adăugat el.

Potrivit raportului, este clar că finanțarea publică nu va fi suficientă pentru a susține un necesar de tranziție estimat în prezent la 93.200 de miliarde de dolari la scara și cu viteza necesare pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, a precizat PwC. “Este mai puțin clar modul în care finanțatorii privați, proprietarii de active și factorii de decizie politică ar putea colabora pentru a trece de la poziția actuală – în care capitalul privat se îndreaptă în principal către țările dezvoltate și în mare parte către active care generează deja randamente previzibile – la o poziție viitoare în care banii se îndreaptă, de asemenea, către piețele emergente și de frontieră subfinanțate”, se arată în comunicat.

Studiul a inclus 61 de țări și teritorii care reprezintă 83% din populația lumii, 88% din PIB-ul global și 83% din emisiile globale de CO2. Acesta se bazează pe punctajele obținute în funcție de șapte criterii luate în considerare pentru astfel de investiții, și anume mediul macroeconomic, oportunitățile de finanțare ecologică, puterea pieței financiare, creșterea ecologică, mediul de reglementare și de afaceri și angajamentul față de obiectivele ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare