România se află printre economiile europene cu cea mai rapidă creștere economică

ASCENSIUNE ECONIMICĂ. PIB-ul României va crește cu 2,5% în acest an (de la +4,5% în 2022), potrivit celei mai recente prognoze publicate de Comisia Europeană (CE) pe 13 februarie. Aceasta este cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât în runda anterioară de previziuni ale CE și nu este departe de creșterea oficială de 2,8% prevăzută în scenariul folosit de guvern pentru planificarea bugetului – ceea ce face ca țara să fie a treia economie cu cea mai rapidă creștere din Uniune, după Irlanda și Malta.

Punerea în aplicare a Planului de redresare și de reziliență (RSP) ar trebui să contribuie la investiții mari, explică CE, subliniind că se așteaptă ca acesta să fie principalul motor de creștere. Se preconizează că investițiile vor fi susținute de alte fonduri UE, potrivit Romania Insider.

Consumul privat, deși afectat negativ de inflația ridicată, este de așteptat să crească datorită creșterilor salariului minim, pensiilor și salariilor din sectorul public, precum și datorită prelungirii plafonării prețului energiei până în 2025.

Exporturile nete ar trebui să rămână negative din cauza monedei puternice și a cererii slabe pe piețele de export.

Se preconizează că inflația va continua să scadă pe parcursul perioadei de prognoză, dar numai modest, deoarece presiunile inflaționiste rămân foarte ridicate în componentele de bază, cum ar fi serviciile, produsele manufacturate neenergetice și alimentele prelucrate. Se preconizează că inflația medie anuală va fi de 9,7% în 2023, înainte de a încetini la 5,5% în 2024, datorită prelungirii plafonului prețurilor la energie, a prețurilor mai mici la produsele de bază și a efectelor de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare