România se apropie de îndeplinirea planurilor de vânzări de obligațiuni în valută pentru 2024

EUROBONDURI. România se apropie marți de realizarea planurilor de vânzări de obligațiuni în valută propuse pentru întregul an 2024, printr-o nouă emisiune de eurobonduri. Această inițiativă vine într-un context economic complex, unde riscul unui deficit bugetar peste așteptări ar putea majora costurile de finanțare ale țării, conform unui raport Bloomberg.

Detaliile emisiunii de Eurobonduri
România a reușit deja să strângă peste opt miliarde de dolari de pe piețele internaționale de capital în acest an. Marți, țara a oferit eurobonduri cu maturitatea în 2032 și 2037, la un randament de 285 puncte de bază peste rata midswap pentru titlurile cu maturitatea de opt ani și de 320 de puncte de bază peste rata midswap pentru titlurile cu maturitatea de 13 ani, conform unei surse apropiate dosarului.

Provocările bugetare ale României
Guvernul de la București depune eforturi semnificative pentru a reduce deficitul bugetar, estimat să ajungă la 5% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an. Într-un an marcat de patru tururi de alegeri, presiunile asupra premierului Marcel Ciolacu sunt intense, în special în ceea ce privește majorările de salarii și pensii.

Ministerul de Finanțe a anunțat anterior intenția de a strânge între 8,5 și 9,2 miliarde de euro de pe piețele internaționale în 2024. Cu toate acestea, un deficit bugetar mai mare decât cel anticipat ar putea forța guvernul să revizuiască aceste planuri de împrumuturi.

Utilizarea fondurilor strânse
Sumele obținute din cea mai recentă emisiune de eurobonduri, care este așteptată să se încheie marți, ar putea fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei publice. Aceasta reprezintă o strategie crucială pentru menținerea stabilității economice a țării pe termen scurt și mediu.

Perspectivele viitoare
În lunile următoare, România ar putea lansa prima sa emisiune de obligațiuni Samurai, după ce în luna februarie a acestui an a organizat prima sa emisiune de obligațiuni verzi. Aceste inițiative demonstrează angajamentul țării de a diversifica sursele de finanțare și de a atrage investiții sustenabile.

Concluzie
România face pași importanți pentru a-și îndeplini obiectivele financiare pentru anul 2024, în ciuda provocărilor generate de un deficit bugetar în creștere și de presiunile politice interne. Prin emisiuni de eurobonduri și explorarea altor opțiuni de finanțare, țara își consolidează poziția pe piețele internaționale de capital și își pregătește terenul pentru o gestionare mai eficientă a datoriei publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare