România se apropie de standardele Europene cu creșterea salariului minim și reforme în salarizare

SALARII. O veste bună îi așteaptă pe angajații din România în luna iulie, când salariul minim pe economie urmează să crească cu puțin peste 100 de lei, ajungând la 3.700 de lei brut. Această schimbare vine odată cu eliminarea facilităților fiscale existente. Decizia vine pe fondul unei analize amănunțite a pieței locale și a potențialului de dezvoltare, iar economiștii susțin că este esențial ca această majorare să țină cont de productivitatea angajaților și de rata inflației.

Ministerul Muncii se află în procesul de elaborare a unui proiect de lege care să transpună directiva europeană privind salariul minim european. Potrivit formulei de calcul convenite la nivel european, salariul minim ar trebui să fie cel puțin 50% din salariul mediu brut pe țară sau 60% din cel median. Acesta ar trebui să țină cont și de inflație, dar și de productivitatea muncii.

În prezent, în România, câștigul salarial mediu este de 7.567 de lei, iar creșterea salariului minim reprezintă un pas semnificativ spre alinierea la standardele europene. Prin această majorare, se urmărește și impozitarea sumei de 200 de lei, care până acum beneficia de facilități fiscale.

Deși această schimbare va încuraja consumul, dat fiind contextul în care România se confruntă cu inflație ridicată și un deficit bugetar semnificativ, este esențial ca majorarea salariului minim să fie în pas cu inflația și cu creșterea productivității. Economiștii atrag atenția că această majorare trebuie gestionată cu grijă pentru a nu deveni o povară suplimentară pentru companii.

În paralel cu creșterea salariului minim, Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acesta este un obiectiv asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și urmărește reintroducerea unei grile separate pentru administrația publică, acordarea de bonusuri de performanță și plafonarea sporurilor la 20% din suma totală a salariilor.

Astfel, România pare să se îndrepte către o mai mare convergență cu standardele europene în ceea ce privește salarizarea și protecția angajaților, într-un efort de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți nivelul de trai al populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare