România se pregătește să implementeze cel de-al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa

RECICLARE. România se pregătește să implementeze cel de-al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, cu o capacitate de gestionare a șapte miliarde de doze anual. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a făcut cunoscut că, începând din toamna acestui an, țara va demara acest proiect ambițios, reprezentând un pas semnificativ în direcția gestionării sustenabile a deșeurilor.

“Începând cu data de 30 noiembrie, România va opera al doilea cel mai extins sistem de garanție-returnare din Europa, urmând exemplul Germaniei. Statul român va juca un rol-cheie în implementarea acestui sistem, care are în vedere gestionarea anuală a peste șapte miliarde de doze, inclusiv PET-uri și sticle. Această cifră impresionantă reprezintă o etapă importantă în abordarea problematicii deșeurilor și a mediului înconjurător”, a declarat ministrul Fechet.

Ministrul a subliniat importanța acestui sistem, evidențiind că, pe lângă beneficiile aduse mediului, succesul campaniilor de conștientizare și soluționarea proiectelor de gestionare integrată a deșeurilor finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) vor contribui semnificativ la îmbunătățirea situației din România. Cu toate acestea, Mircea Fechet a subliniat că acest demers necesită o abordare multidimensională și implicarea tuturor actorilor relevanți.

Mircea Fechet a luat parte la conferința regională “Reciclăm în România”, un eveniment dedicat promovării campaniei de colectare separată a deșeurilor, desfășurat la Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului, ministrul a subliniat faptul că, pe lângă necesitatea informării cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor, este esențial ca aceștia să fie conștienți de momentul în care mașinile de colectare ajung și care este destinația finală a deșeurilor.

“În ultimii ani, am discutat pe larg despre aspecte precum numărul de pubele necesare, frecvența colectării, tipul de colectare – în amestec sau separat, dar și altele. Din păcate, aceste chestiuni, care au fost clarificate cu decenii în urmă în anumite țări din vest, încă prezintă provocări pentru noi. Dincolo de infrastructură și de capacitatea operatorilor de salubritate, comunicarea este un aspect fundamental. Oamenii trebuie să fie informați nu doar cu privire la colectarea separată a deșeurilor, ci și cu privire la momentul în care mașinile de gunoi vor ajunge și direcția în care vor transporta aceste deșeuri”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet a încheiat conferința exprimându-și speranța că, prin eficacitatea campaniilor de conștientizare și implementarea corectă a acestor măsuri, România va progresa pe calea gestionării sustenabile a deșeurilor în anii următori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare