România se pregătește să intre în Schengen naval și aerian în 2024: Un nou pas către integrarea Europeană

SCHENGEN. România a atins un nou punct de referință în drumul său către integrarea europeană, anunțând că va intra în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă în martie 2024. Premierul Marcel Ciolacu a făcut acest anunț istoric miercuri seara, subliniind că aceasta reprezintă o realizare semnificativă după 13 ani de negocieri.

Aderarea la spațiul Schengen va fi realizată în două etape. Prima fază va începe în martie 2024, când românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen în ceea ce privește călătoriile aeriene și maritime. Această schimbare va marca o etapă semnificativă pentru România, iar premierul Ciolacu a subliniat că acest pas va duce la o creștere exponențială a importanței Portului Constanța.

În 2024, negocierile vor continua pentru integrarea completă în spațiul Schengen, inclusiv la frontiera terestră. Cu toate că acest pas nu va fi realizat în prima fază, oficialii români sunt optimiști că și această etapă va fi finalizată cu succes.

Ministerul Afacerilor Interne a confirmat că acordul politic necesar acestei evoluții a fost încheiat pe 23 decembrie 2023, în colaborare cu ministerele omoloage din Austria și Bulgaria. Acest acord prevede extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, aplicând acquis-ul comunitar Schengen la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024.

Cu toate acestea, România a întâmpinat dificultăți în trecut în calea sa spre aderarea la Schengen. În decembrie 2022, Austria și Olanda au votat împotriva aderării țării noastre și a Bulgariei la Schengen, invocând temeri legate de gestionarea imigrației ilegale. Cu toate acestea, acum pare că România a depășit aceste obstacole și se pregătește să își consolideze poziția în familia europeană.

Cu votul favorabil al tuturor statelor membre UE, materializarea acordului politic este programată să aibă loc pe 28 decembrie 2023, semnând un moment istoric pentru România și marcând o victorie în lunga sa călătorie către integrarea europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare