România și Bulgaria își unesc forțele pentru armonizarea procedurilor fiscale

FINANȚE. Administrațiile fiscale din România și Bulgaria au intensificat colaborarea pentru a armoniza procedurile de lucru și pentru a se familiariza reciproc cu practicile administrative în implementarea proceselor de recuperare a TVA națională declarată, în cadrul One Stop Shop (OSS) pentru celelalte state membre.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în perioada 21-22 mai a avut loc o reuniune tehnică între reprezentanții ANAF și cei din cadrul Ministerului de Finanțe din Republica Bulgaria (NRA).

“În cadrul ultimei reuniuni a Comitetului de Monitorizare și Evaluare a Acordului bilateral, care a avut loc în august 2023, cele două administrații fiscale au convenit organizarea a două reuniuni tehnice pentru îmbunătățirea cooperării, armonizarea procedurilor de lucru și familiarizarea reciprocă cu practicile administrative în implementarea proceselor de recuperare a TVA națională declarată în vederea recuperării și compensării pentru obligațiile neachitate în cadrul One Stop Shop (OSS) pentru celelalte state membre”, se menționează în comunicat.

La discuții au participat experți din cadrul Direcției Generale de Antifraudă Fiscală, Direcției Generale de Informații Fiscale, Direcției Generale de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare și ai Serviciului care coordonează Mini One Stop Shop.

Pe agenda reuniunii s-au aflat teme legate de activitatea Oficiului Central de Legătură din România (CLO), instrumentele de cooperare administrativă și modul de utilizare a acestora pe baza procedurilor și a acordurilor bilaterale, obligațiile în materie de TVA în cadrul schemei speciale OSS, utilizarea sistemului eTransport ca instrument în schimbul de informații și schimbul de informații cu privire la evitarea plăților în materie de TVA prin schema OSS.

Această colaborare strânsă dintre administrațiile fiscale ale celor două țări este crucială pentru asigurarea unei gestionări eficiente și transparente a obligațiilor fiscale transfrontaliere și pentru consolidarea integrității sistemului fiscal în cadrul Uniunii Europene. Prin intermediul unor astfel de inițiative, România și Bulgaria demonstrează angajamentul lor ferm față de o cooperare îmbunătățită și față de crearea unui mediu fiscal echitabil și predictibil pentru toți contribuabilii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare