România și drumul către spațiul Schengen: Marcel Ciolacu a subliniat că procesul de aderare depinde în mare măsură de rezultatele viitoarelor alegeri din Austria.
SPAȚIUL SCHENGEN. Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut recent o discuție importantă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care principalul subiect a fost aderarea României la spațiul Schengen. În contextul acestui dialog, premierul a subliniat sprijinul puternic pe care țara noastră îl primește de la liderii europeni, însă a subliniat că procesul de aderare depinde în mare măsură de rezultatele viitoarelor alegeri din Austria.
Sprijinul european pentru România
Marcel Ciolacu a accentuat rolul crucial pe care Ursula von der Leyen l-a jucat în susținerea României pe drumul către Schengen. „Ursula von der Leyen, știți foarte bine, că a fost unul dintre cei mai mari susținători ai României. Nu vreau să intru în detalii, dar am discutat”, a declarat premierul. Este clar că președintele Comisiei Europene rămâne un aliat puternic în acest demers, în ciuda provocărilor politice și diplomatice care încă există.
Alegerile din Austria – un punct de cotitură?
Un aspect esențial menționat de Ciolacu este legat de alegerile care urmează să aibă loc în Austria. Premierul a explicat că încheierea acestor alegeri și formarea unui nou guvern la Viena ar putea fi decisive pentru avansarea negocierilor privind intrarea României în Schengen. „Așteptăm alegerile din Austria, care vor avea loc în curând. Dacă partidul care face parte din S&D va fi cooptat la guvernare, atunci lucrurile se vor clarifica”, a spus el. În prezent, guvernul austriac este condus de un premier din Partidul Popular European (PPE), același grup politic din care face parte și PNL, ceea ce a complicat până acum discuțiile.
O nouă abordare pentru România
Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, diferențele de abordare pe care le-a adoptat comparativ cu predecesorii săi, considerând că o strategie „matură și înțeleaptă” este necesară pentru atingerea obiectivului de a intra în Schengen. El a evidențiat succesul deja obținut prin integrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim, subliniind că aceasta este doar prima etapă a unui proces mai amplu. „Categoric, România va intra în Schengen, dar ne trebuie o abordare matură și înțeleaptă”, a adăugat Ciolacu, arătându-se optimist cu privire la viitor.
Aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv esențial pentru guvernul Ciolacu. Cu sprijinul unor lideri europeni importanți, precum Ursula von der Leyen, și cu o abordare strategică adecvată, România ar putea să-și vadă visul împlinit, deși există încă obstacole care trebuie depășite. Alegerile din Austria și formarea unui nou guvern la Viena par a fi punctele cheie care vor influența acest proces în viitorul apropiat.