România sprijină relansarea negocierilor de pace în Orientul Mijlociu

POLITICĂ EXTERNĂ. România susţine eforturile de relansare a negocierilor de pace bazate pe soluţia “celor două state”, concomitent cu eliberarea tuturor ostaticilor şi sprijinul umanitar pentru populaţia din Gaza aflată într-o situaţie dificilă. Aceasta a fost poziţia exprimată de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, la reuniunea ministerială co-organizată duminică, la Bruxelles, de Regatul Arabiei Saudite şi Regatul Norvegiei.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis luni AGERPRES, reuniunea a avut tema “Eforturi de implementare a soluţiei celor două state, inclusiv problematica recunoaşterii”. În cadrul acestei întâlniri, oficialii au discutat despre paşii necesari pentru a atinge o soluţie durabilă şi echitabilă pentru conflictul israeliano-palestinian.

România, susţinător consistent al soluţiei celor două state
Ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat că România a recunoscut Palestina încă din anul 1988 şi a sprijinit activ demersurile menite să creeze condiţiile necesare pentru implementarea soluţiei celor două state. Această soluţie implică existenţa Statului Israel şi a unui stat Palestina, independent, democratic, contiguu şi viabil, care să co-existe în pace şi securitate, în cadrul unor frontiere sigure şi recunoscute.

„România continuă să susţină ferm soluţia celor două state, considerând că aceasta este singura cale de a asigura pacea şi securitatea în regiune”, a declarat ministrul Odobescu. „Suntem de părere că dialogul şi negocierile sunt esenţiale pentru a atinge acest obiectiv şi pentru a garanta drepturile legitime ale ambelor părţi.”

Dialog şi Cooperare Internaţională
Reuniunea de la Bruxelles a fost caracterizată de un dialog interactiv, centrat pe obţinerea unei păci durabile şi juste în Orientul Mijlociu. Participanţii au discutat despre importanţa asigurării drepturilor poporului palestinian, precum şi despre nevoia de a menţine securitatea Statului Israel şi a întregii regiuni.

Ministrul Odobescu a subliniat necesitatea eliberării tuturor ostaticilor şi a oferirii unui sprijin umanitar consistent pentru populaţia din Gaza, care se confruntă cu dificultăţi majore. „Este esenţial să ne concentrăm eforturile pe ameliorarea situaţiei umanitare din Gaza şi să asigurăm eliberarea ostaticilor, ca un prim pas către reconciliere şi pace,” a adăugat aceasta.

Concluzii şi Perspective
În concluzie, România rămâne un susţinător puternic al procesului de pace în Orientul Mijlociu, pledând pentru o soluţie bazată pe coexistenţa paşnică a două state, Israel şi Palestina. Eforturile diplomatice, sprijinul umanitar şi dialogul internaţional sunt esenţiale pentru atingerea acestui obiectiv. Reuniunea de la Bruxelles reprezintă un pas important în consolidarea cooperării internaţionale şi în promovarea unei soluţii paşnice şi durabile pentru conflictul israeliano-palestinian.

Acest angajament ferm al României reflectă dorinţa de a contribui activ la stabilitatea şi securitatea unei regiuni care a cunoscut prea multă suferinţă şi conflict de-a lungul decadelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare