Romania travel: Destinații care “luptă” pentru a fi în centrul atenției

TURISM INTERN. La sfârșitul anului trecut, 35 de localități au fost adăugate pe lista stațiunilor turistice de interes local, o etichetă menită să le ajute pentru a crește afluxul de turiști și să sprijine o serie de sectoare conexe, inclusiv agricultura, meșteșugurile și comerțul cu amănuntul.
În prezent, în țară sunt certificate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local. Mai jos sunt câteva destinații care au fost adăugate recent pe listă și evidențiem câteva dintre experiențele care îi așteaptă pe turiști.
Barcani, Covasna
Județul Covasna are multe de arătat turiștilor, de la peisaje montane pitorești până la izvoare minerale și repere istorice. La Barcani, o apariție recentă pe lista de stațiuni, se află situl arheologic paleolitic Costanda-Lădăuți, unde au fost identificate așezări specializate în cioplirea silexului.
Cei care îl vizitează pot explora împrejurimile pe jos sau cu bicicleta și pot gusta din munca producătorilor și artizanilor locali. În comună se organizează periodic piețe ale fermierilor, iar anul trecut a fost organizat un concurs pentru vehicule trase de cai.
Târgu Secuiesc, Covasna
Al doilea centru urban ca mărime din județ, Târgu Secuiesc era cunoscut ca un oraș al breslelor și al curților. Avea un număr semnificativ de asociații de meșteșugari și artizani, iar vizitatorii pot afla mai multe despre acest lucru la Muzeul breslelor Incze László.
Expoziția permanentă a instituției cuprinde diverse obiecte ale membrilor breslei care au lucrat ca croitori, olari, tăbăcari, cizmari, fierari și multe altele. Printre alte exponate, muzeul are, de asemenea, o colecție de păpuși Zsuzsi și Andris, care poartă haine populare tipice zonei.
Partea istorică a orașului este cunoscută pentru curțile sale și aleile înguste. Orașul s-a dezvoltat pe măsură ce primilor coloniști li s-au oferit parcele în vecinătatea pieței centrale. Aceste parcele, numite astăzi curți, radiază din piața orașului și inițial au permis locuitorilor să își expună marfa în piața principală, în fața magazinelor lor.
Ciocănești, Suceava
O regiune deja populară în rândul turiștilor, Ciocăneștiul și-a croit un loc în preferințele călătorilor cu fațadele colorate ale caselor sale și cu muzeele interesante. Cei care vizitează comuna pot vedea cum motivele tradiționale prezente în îmbrăcămintea populară și pe ouăle vopsite au fost transferate pe fațadele caselor.
Comuna găzduiește un muzeu al ouălor pictate, cu sute de obiecte în colecție, dar și un muzeu etnografic, care le permite vizitatorilor să afle mai multe despre viața tradițională din regiune. Vizitatorii pot, de asemenea, să vadă câteva stâne turistice din apropiere și să încerce produsele realizate acolo sau să participe la unele dintre evenimentele organizate în comună, care au inclus în trecut un festival al păstrăvului, unul dedicat tradițiilor ciobănești, precum și evenimente de muzică populară.
Făgăraș, Brașov
Atracția turistică de top a orașului este Cetatea Făgărașului. Atestată documentar încă din secolul al XV-lea, vorbește despre statutul Făgărașului de-a lungul secolelor. A fost centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, iar cetatea a fost o importantă reședință nobiliară și princiară începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
Astăzi găzduiește Muzeul Județean Făgăraș “Valer Literat”, care organizează în mod regulat expoziții care acoperă diverse aspecte ale vieții din regiune. În rest, orașul este o bază bună pentru a explora Munții Făgăraș și peisajele lor frumoase.
Vânători-Neamț, Neamț
Aceasta este o destinație pentru cei cărora le place să petreacă timp în aer liber. Vânători-Neamț este cunoscută pentru rezervația de bizoni europeni din parcul cu același nume. Acesta oferă vizitatorilor împrejurimi naturale spectaculoase, care găzduiesc o varietate de animale sălbatice.
Parcul Natural Vânători – Neamț adăpostește populații de râs, pisică sălbatică, jder, jder, lup, urs brun, vulpe, vidră, căprioară, mistreț sau iepure, precum și 105 specii de păsări și 17 specii de amfibieni. Zona este cunoscută și pentru pădurile sale bătrânești, inclusiv rezervațiile de stejar Dumbrava și Codrii de Aramă și pădurea de mesteceni Pădurea de Argint. Cazarea în zonă este disponibilă la mai multe pensiuni sau la câteva mănăstiri.