Romania travel: Traseele de ciclism pe care să le încerci vara aceasta

EXPLORE. Peisajele frumoase, drumurile mai puțin circulate și reperele culturale și istorice sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poate aduce o excursie cu bicicleta. Având în vedere că multe părți ale țării se pretează să fie descoperite pe bicicletă, vă prezentăm mai jos câteva dintre opțiunile disponibile.

În județul Mureș, o excursie disponibilă îi duce pe cei interesați din Târgu Mureș până la Gornești, unde pot vizita Castelul Teleki. Castelul, construit în stil baroc în secolul al XVIII-lea, a fost reintrodus în circuitul turistic în 2011, după ce a fost retrocedat proprietarilor săi, familia Teleki. Vizitatorii pot vedea în Gornești și biserica reformată în stil gotic, construită în 1456, în timp ce localitățile din apropiere găzduiesc, de asemenea, mai multe repere istorice: castelele Teleki din Glodeni și Dumbrăvioara, castelul Bálintitt din Ernei, castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș și conacul Zichy din Voivodeni. Traseul pornește din Târgu Mureș spre Sângeorgiu de Mureș, Tofalău, Săcăreni, Călușeri, Pădureni, Gornești, Chinari și se întoarce la Târgu Mureș. Are o lungime de aproximativ 45 km, din care 35 km sunt drumuri de țară.

Un alt tur care începe în Târgu Mureș îi duce pe bicicliști la castelul Haller din Ogra. Așezat pe malul râului Mureș, edificiul, ridicat în secolul al XVII-lea, a fost renovat și este acum folosit ca hotel cu propria cramă. Turul are o lungime de 71 km, dintre care 30 km pe drumuri de țară. Acesta merge de la Târgu Mureș la Nazna, Berghia, Band, Oroiu, Vaideiu, Dileu Vechi, Oarba de Mureș, Ogra, Dileu Nou, Sînmărghita, Șăușa, Sântioana de Mureș, și înapoi la Nazna și Târgu Mureș. Mai multe despre aceste excursii aici.

În același timp, în această vară va fi lansat un tur al castelelor din județul Mureș. Traseul are o lungime de 67 km și cuprinde șase castele și Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Acesta începe în Brâncovenești și ajunge la castelele din Gurghiu, Gornești, Dumbrăvioara și Sângiorgiu de Mureș, care a fost recent renovat. Ar putea fi inclus și castelul din Ernei, în funcție de stadiul lucrărilor de renovare, a anunțat, la sfârșitul lunii martie, directorul executiv al Asociației Visit Mureș, Lorant Szanto, relatează Agerpres.

*

În Sibiu, în județ sunt disponibile numeroase tururi, iar orașul Sibiu este unul în care sunt disponibile 44 de locații de închiriere de biciclete. Peste 400 de biciclete pot fi închiriate, în timp ce persoanele în vârstă pot închiria triciclete, iar persoanele cu dizabilități motorii triciclete adaptate, disponibile în mai multe stații. Tot în oraș, Asociația Urban Bike Revolution organizează tururi, invitând locuitorii și mai ales familiile cu copii să exploreze Sibiul pe bicicletă.

În altă parte a județului, asociația Tura in Natura Sibiu propune mai multe tururi de ciclism, printre care unul care îi poartă pe bicicliști prin peisajele de pe Valea Hârtibaciului și la linia cu ecartament îngust (Mocănița) care trece prin zonă. În jurul traseului, există mai multe repere, cum ar fi Biserica Evanghelică din Gușterița, Biserica Ortodoxă din Mohu, linia cu ecartament îngust de pe Valea Hârtiba, Biserica Evanghelică și Trovanți din Cașolț. Traseul are o lungime de 43 km, este de dificultate medie și durează aproximativ 4-5 ore.

Un alt tur leagă Sibiul de Avrig, ambele orașe unde baronul Samuel von Brukenthal a avut reședințe. Turul traversează regiunile istorice Podișul Hârtibaciului și Țara Oltului și ajunge la Cornățel, o poartă de acces la cultura săsească din Valea Hârtibaciului și la bisericile fortificate din Roșia, Hosman, Nocrich, Alțâna, Marpod, Agnita, Chirpăr și Dealu Frumos. Turul are o lungime de 77 km și durează 7-8 ore pentru a fi parcurs. Mai multe detalii despre aceste tururi și multe altele din Sibiu sunt disponibile aici.

Traseul de lungă distanță Via Transilvanica, inaugurat oficial în toamna anului trecut, poate fi descoperit și el pe bicicletă, iar acest ghid detaliază ce trebuie să știe cicliștii. Traseul este împărțit în șapte regiuni istorico-culturale – Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana – și traversează zece județe, respectiv Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Cicliștii pot alege să parcurgă un singur județ sau își pot proiecta traseul pentru a fi parcurs în mai multe zile.

*

În județul Timiș, pasionații de ciclism pot încerca pista care leagă Timișoara de Zrenjanin, în Serbia. Pista, amenajată în 2014, însumează 70 km între cele două țări. Întrucât Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în acest an, Consiliul Județean Timiș a solicitat deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe pistă o dată pe lună, în week-end, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul lunii aprilie. Tronsonul care traversează Timișul se întinde pe 37 de kilometri, iar cicliștii se pot opri la Otelec, unde vechea școală a fost transformată în muzeu și centru cultural. La patru kilometri distanță, în satul Iohanisfeld, o mică fermă de struți este principala atracție. Mai multe despre acest traseu aici.

*

Satele cehe din regiunea Banat pot fi explorate și ele cu bicicleta, oferind călăreților peisaje frumoase și experiențe culturale unice. Zona sălbatică este presărată cu pajiști cu priveliști asupra dealurilor din jur, iar potecile din jurul satelor duc la diverse situri, cum ar fi peșteri, formațiuni carstice și mori de apă. Bicicletele pot fi închiriate în satul Eibenthal, de unde vizitatorii pot lua traseul Dunăre- Svinița – Cozla – Bigr. Mai multe detalii pot fi găsite aici și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare