România – un mare exportator de software care se îndreptă spre tehnologia verde

TEHNOLOGIE. România a devenit un important exportator de software și se va alinia la inițiativele emergente la nivel global spre tehnologia verde/green-tech, potrivit reprezentanților Thoughtworks România, o companie globală de consultanță în tehnologie care integrează strategia, designul și ingineria pentru a stimula inovația digitală.
 
“Din ce în ce mai multe companii caută soluții și iau în considerare strategii pentru a se angaja să fie neutre sau chiar negative din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, în condițiile în care guvernele și alte organizații industriale lucrează la nivel global pentru a aborda criza urgentă a carbonului. Companiile românești nu fac excepție, mai ales că am devenit un mare exportator de software și dorim să ne aliniem la tendințele globale”, spune Șerban Țîr, Managing Director al Thoughtworks România.
 
Industria IT din România este una dintre cele cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Până în 2020, piața locală de TIC a fost estimată la 6,4 miliarde de dolari. Potrivit unui studiu realizat de ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii), exporturile de IT reprezintă 85% din această valoare (5,5 miliarde de dolari). Aproape jumătate din veniturile totale (2,9 miliarde de dolari) provin de la companii mari, cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (sub 50 de angajați) care contribuie cu 2,2 miliarde de dolari, iar companiile mijlocii (50-249 de angajați) aduc 1,3 miliarde de dolari.
 
În prezent, România este una dintre principalele țări din regiune în ceea ce privește ITO, SSC și BPO. Marile companii globale au deschis centre în România pentru cercetare și dezvoltare, servicii de afaceri, logistică, dezvoltare de software personalizat etc.
 
Așadar, cu o prezență internațională masivă pe piața locală, este firesc ca piața IT din România să se alinieze la mișcarea green tech.
 
“Sustenabilitatea și tehnologia informației converg pentru a răspunde nevoilor organizaționale și de afaceri emergente. Thoughtworks înțelege acest aspect al industriei și îl face parte din cultura noastră de excelență tehnologică. În acest fel, ne îmbunătățim propunerea de valoare pentru clienți și parteneri și ne facem în mod responsabil partea noastră de contribuție la una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru”, spune Daniel Fratte, inginer software și susținător al tehnologiei verzi, Thoughtworks Europe.
 
Tranziția către tehnologia ecologică la nivel global ar aduce schimbări pozitive majore pentru mediu, conducând în același timp la creșterea valorii afacerilor și a organizațiilor. Cele mai active țări care deschid calea către o tehnologie mai curată, în care Thoughtworks este, de asemenea, prezentă, sunt Finlanda, Spania, Regatul Unit, Țările de Jos și Germania.
 
Potrivit datelor Reportlinker, se așteaptă ca piața globală a centrelor de date ecologice să crească la peste 58 de miliarde de dolari în 2022, o creștere de peste 19% față de anul trecut, când a înregistrat o valoare de 48,63 miliarde de dolari. Estimările indică pentru anul 2026 un avans major al pieței globale, îndreptându-se spre o valoare totală de 120,26 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare