“România, un potențial gigant al gazelor în Europa și un jucător cheie în tranziția energetică” – Franck Neel, Președintele FPPG

POTENȚIAL. România are potențialul de a deveni cel mai mare producător de gaze din Europa în Marea Neagră, și să joace un rol esențial în asigurarea securității aprovizionării cu gaze, conform declarației lui Franck Neel, președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), făcută în cadrul unei conferințe de specialitate.

El a subliniat că în Europa există o nevoie de găsire a unei abordări echilibrate în ceea ce privește reglementările, cu menționarea că sistemul de stimulente și sancțiuni este în vigoare. Sistemul de stimulente se referă la acordarea de credite fiscale și alte facilități pentru industrie, în timp ce DG Climate din Europa pare să se axeze mai mult pe impunerea de sancțiuni, spre deosebire de Statele Unite, care folosesc un sistem mai orientat spre stimulente.

Neel a adăugat că România are toate resursele necesare pentru a deveni un jucător cheie în industria gazelor, cu potențial de stocare a carbonului. Acest lucru poate contribui semnificativ la securitatea aprovizionării cu gaze, având în vedere istoricul industriei gazelor din țară, precum și competențele și experții din domeniul energetic din România.

Specialistul a evidențiat, de asemenea, importanța hidrogenului pentru industrie și a susținut că România ar trebui să exploreze noi modalități de stocare a carbonului, precum și să dezvolte sectorul hidrogenului, care implică emisii reduse de carbon. Hidrogenul verde, alimentat de surse regenerabile precum energia eoliană și solară, ar putea fi o componentă crucială pentru viitorul energetic sustenabil.

Neel a menționat că România are potențialul de a-și crește producția de gaze, în special prin intermediul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. De asemenea, el a discutat despre provocarea emisiilor de metan și necesitatea de a găsi soluții viabile din punct de vedere economic pentru reducerea acestora.

În contextul acestor perspective, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) organizează Romanian International Gas Conference – RIGC 2023 în perioada 7-8 noiembrie, sub patronajul Ministerului Energiei, cu tema “Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare