România va accelera procesul de autorizare pentru energia solară pe terenurile agricole

PROMULGARE. Președintele României a promulgat o nouă lege care simplifică substanțial procesul de autorizare pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă pe terenuri agricole.

Măsura vine în urma adoptării de către Parlamentul României, în luna iunie, a unor amendamente la Legea funciară nr. 18/1991. Modificările permit construirea de proiecte fotovoltaice, eoliene, de biomasă, biolichid, biogaz, proiecte de stocare și stații de transformare pe parcele de teren agricol cu o suprafață mai mică de 50 de hectare.

Astfel de terenuri trebuie să se încadreze în clasele de fertilitate III, IV sau V, I denotând “fertilitate foarte ridicată”. Cu toate acestea, a rămas neclar după modificări dacă dezvoltarea proiectelor la scară mică mai necesită în continuare un plan urbanistic zonal (PUZ), care este una dintre cele mai lungi etape ale procesului de autorizare.

Întreaga industrie se aștepta ca PUZ-ul să nu mai fie necesar pentru astfel de proiecte“, a declarat Mihaela Nyerges, partener la firma de avocatură Nyerges & Partners. “Cu toate acestea, în ciuda practicii neunitare a autorităților locale, interpretarea generală a fost că PUZ-ul este în continuare obligatoriu. O astfel de interpretare se baza pe faptul că, deși nu era cerut în mod expres de Legea funciară, PUZ-ul continua să fie o cerință pentru emiterea autorizației de construire conform legislației generale în domeniul construcțiilor și urbanismului.”

Acum, noua lege elimină cerința PUZ-ului pentru dezvoltarea proiectelor regenerabile care ocupă mai puțin de 50 de hectare de teren agricol, cu clasele de fertilitate III, IV sau V. Un amendament la Legea construcțiilor nr. 50/1991 stabilește, de asemenea, că astfel de proiecte nu trebuie să prezinte documentația de urbanism pentru a fi dezvoltate. Odată ce legea va intra în vigoare, singurele cerințe de autorizare pentru proiectele menționate mai sus vor fi autorizațiile de construcție și aprobările pentru scoaterea terenurilor specificate din circuitul agricol.

Acest amendament reprezintă un progres uriaș, deoarece poate reduce durata procesului de dezvoltare cu până la nouă luni“, a declarat Nyerges.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare