Românii descoperă gustul autentic al vinurilor autohtone: Topul preferințelor online

VINICULTURĂ. În ultimii ani, interesul românilor pentru vinurile autohtone a cunoscut o creștere semnificativă, în special în mediul online. Potrivit unei analize realizate de Wines of Romania, o platformă dedicată promovării vinului românesc, cele mai căutate soiuri în mediul virtual sunt Busuioaca de Bohotin și Fetească Neagră, iar acest trend este oglindit și în preferințele producătorilor.

Cifrele arată că mai mult de jumătate dintre căutările online din ultimul an, în categoria de soiuri românești, sunt reprezentate de trei soiuri principale: Busuioaca de Bohotin (22%), Fetească Neagră (18%) și Fetească Regală (14%). Acestea sunt și cele mai cultivate soiuri, conform datelor furnizate de ONVPV (Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole), analizate de către Wines of Romania.

Explicația pentru popularitatea crescută a acestor soiuri rezidă în promovarea intensă, investițiile în creșterea calității și disponibilitatea sporită pe piață. De exemplu, Busuioaca de Bohotin, care anterior era regăsită mai ales în versiune dulce sau demidulce, acum este disponibilă și în variante seci de o calitate remarcabilă. Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania, subliniază importanța educației în promovarea vinului românesc, menționând că un consumator informat este și un client educat.

Pe de altă parte, soiurile mai puțin cunoscute precum Mustoasa de Măderat și Zghihara de Huși se situează la polul opus al interesului online, înregistrând cele mai puține căutări pe Internet.

Analiza indică și faptul că Bucureștiul se află în fruntea căutărilor online legate de vinurile românești, cu peste 30% din total. Alte județe importante în acest clasament sunt Cluj, Timiș, Prahova și Iași.

Sărbătorile și mini-vacanțele sunt perioadele care generează cele mai mari creșteri în căutările online pentru vinurile locale. De exemplu, intervalul dintre Crăciun și Anul Nou este momentul în care sunt căutate cele mai multe vinuri, fiind urmat de perioade precum Paște, mini-vacanța de 1 Decembrie, mini-vacanța de Sfânta Maria și Ziua Îndrăgostiților.

Wines of Romania, un proiect privat fondat de Marinela Ardelean, oferă un spațiu digital dedicat vinurilor autohtone, contribuind la promovarea lor și la conectarea producătorilor cu iubitorii de vinuri din întreaga țară. Această platformă reprezintă un pas important în promovarea culturii vinului românesc și în susținerea industriei vitivinicole locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare