Românii din diasporă obțin dreptul de vot prin corespondență: o mișcare către mai mare implicare civică și democratizare

ALEGERI. Românii din diasporă vor putea să-și exercite dreptul de vot prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale, conform unui ordin emis de Ministerul Afacerilor Externe și publicat în Monitorul Oficial nr. 187/2024. Această decizie reprezintă un pas semnificativ către o mai mare implicare civică și participare democratică în procesul electoral al țării.

Potrivit acestui ordin, cetățenii români cu drept de vot care își au domiciliul sau reședința în străinătate pot acum să-și exprime votul și prin corespondență. Procesul este simplificat, cu un formular disponibil online pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă. Pentru a asigura legalitatea și transparența procesului, cetățenii români trebuie să încarce o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul lor legal de ședere în țara respectivă. Astfel, aceștia vor putea participa la alegerile pentru Președintele României și pentru Senat și Camera Deputaților, începând cu data de 1 aprilie 2024, din confortul propriilor locuințe din străinătate.

Cu toate acestea, este important de menționat că la alegerile pentru Parlamentul European, cadru legal pentru votul prin corespondență nu este încă reglementat. Prin urmare, cetățenii români din diasporă vor putea să-și exprime votul doar prin intermediul secțiilor de votare organizate în străinătate, prezentând un document care atestă dreptul lor legal de ședere în țara respectivă, conform cerințelor autorităților străine.

Această decizie vine ca un răspuns la necesitatea de a asigura drepturile de participare democratică pentru toți cetățenii români, indiferent de locul în care se află. Este un pas important către consolidarea democrației și inclusivității în procesul electoral al României. Deschizându-se oportunitatea pentru o implicare mai activă și mai eficientă a diasporei în viața politică a țării, se consolidează și se diversifică vocea cetățenilor români din întreaga lume în deciziile care le afectează țara natală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare