Romfilatelia marchează 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ștefan cel Mare printr-o emisiune filatelică specială

ANIVERSARE. Cu ocazia împlinirii a 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare (1457–1504), Romfilatelia aduce un omagiu acestui moment istoric prin lansarea unei emisiuni filatelice speciale intitulată „Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna”.

Această emisiune, disponibilă începând cu 12 august, cuprinde patru mărci poștale și un plic „prima zi”, reflectând moștenirea culturală și spirituală lăsată de marele voievod.

Fiecare dintre timbrele emisiunii reproduce imagini ale unor exponate de mare valoare din muzeul Mănăstirii Putna:

  • Coroana lui Ștefan cel Mare (valoarea nominală 2 Lei): reconstituită pe baza imaginii din Tetraevanghelul de la Humor (1473) și a tabloului votiv de la Voroneț (circa 1492).
  • Acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop (valoarea nominală 5 Lei): realizat cu fir de argint aurit și mătase, acesta reprezintă cel mai vechi portret brodat în mărime naturală din România și singura piesă care include toate simbolurile de putere ale Imperiului Bizantin.
  • Cădelnița dăruită de Ștefan cel Mare (valoarea nominală 6 Lei): cea mai veche piesă de argintărie a Mănăstirii Putna, oferită de voievod ca mulțumire pentru cei 13 ani de domnie și pentru începuturile lăcașului monahal.
  • Ferecătura din 1487 a Tetraevanghelului scris de Nicodim (valoarea nominală 22 Lei): realizată din argint aurit și pietre semiprețioase, ferecătura împodobește manuscrisul scris de ieromonahul Nicodim la Putna în 1473, pentru Mănăstirea Humor.

Imaginea plicului „prima zi” completează emisiunea filatelică, redând scena votivă din Tetraevanghelul din 1473.

Mănăstirea Putna, prima ctitorie și loc de odihnă veșnică al Sfântului Ștefan cel Mare, este cunoscută pentru unul dintre cele mai bogate și valoroase muzee ale spiritualității românești. Aici sunt păstrate obiecte de cult, manuscrise, broderii, orfevrărie și ceramică din perioada domniei marelui voievod, constituind un veritabil tezaur cultural și spiritual al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare