Romgaz finalizează achiziția a 50% din blocul offshore Neptun

ENERGIE. Producătorul român de gaze naturale Romgaz (BVB: SNG, controlat de stat) a anunțat ieri pe 1 august că a finalizat preluarea tuturor acțiunilor filialei locale a ExxonMobil care deține 50% din acordul de concesiune pentru zona de apă adâncă a blocului offshore Neptun XIX – situat la aproximativ 200 km de mal, in Marea Neagra românească.
Un miliard de dolari a plătit statul român pentru a putea scoate gaze din Marea Neagră, dintr-un perimetru dat gratuit unor companii în urmă cu 22 de ani. Exxon pleacă din România cu un profit de 250 de milioane de dolari.
 
Dacă totul decurge conform așteptărilor, producția va începe la jumătatea anului 2027 la o rată inițială de 6 miliarde de metri cubi pe an.
Este a doua operațiune offshore nouă, după ce BSOG a început deja producția în iunie în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, la o rată inițială de 1 miliard de metri cubi pe an.
 
Tranzacția care implica partea de 50% a Neptun XIX, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare cumpărare încheiat la 3 mai 2022 între Romgaz și vânzător.
„Suntem hotărâți să trecem la faza de dezvoltare-producție în cel mai scurt timp, împreună cu partenerul nostru”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.
Partenerul Romgaz, proprietarul celorlalte 50% din pachetul offshore Neptun XIX, este OMV Petrom, care devine operatorul contractului de concesiune după ce ExxonMobil s-a retras din acord prin vânzarea participării sale.
 
Investițiile legate de etapa de explorare a contractului de concesiune vor începe după ce OMV Petrom va decide în acest sens – eveniment așteptat de CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, la jumătatea anului 2023, abia după ce autoritățile române vor oferi clarificări cu privire la noua Lege Offshore.
 
„Legea offshore aduce unele îmbunătățiri pe care le salutăm, dar avem nevoie de clarificări cu privire la principiile pieței libere bazate pe transferul responsabilității operaționale”, a declarat Verchere în timp ce a dezvăluit rezultatele financiare restante săptămâna trecută.
 
ExxonMobil și OMV Petrom au explorat blocul de adâncime Neptun, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (consumul anual al României este de aproximativ 11 miliarde pe an), dar companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracție.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare