Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?

LEGISLAȚIE RUTIERĂ.. Schimbarea numărului de înmatriculare al mașinii poate surveni din diverse motive, cum ar fi mutarea în alt județ sau dorința de a avea o combinație diferită de numere și litere. În astfel de cazuri, o întrebare comună este dacă rovinieta, taxa obligatorie de drum pentru utilizarea infrastructurii naționale de șosele, își păstrează valabilitatea sau trebuie plătită din nou.

Costul rovinietei în 2024

Tarifele pentru rovinietă sunt stabilite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și variază în funcție de gabaritul vehiculului și perioada de valabilitate. În 2024, acestea pornesc de la 2,5 euro și pot ajunge până la 1.210 euro. Pentru autoturisme, prețurile sunt următoarele:

– 1 zi:** 2,5 euro
– 10 zile:** 3,3 euro
– 30 de zile:** 5,3 euro
– 60 de zile:** 8,4 euro
– 12 luni:** 28 euro

Pentru camioanele de peste 12 tone cu cel puțin 4 axe, rovinieta cu valabilitate de 12 luni costă 1.210 euro.

Menținerea valabilității rovinietei după schimbarea numărului de înmatriculare

Conform CNAIR, rovinieta își păstrează valabilitatea în cazul schimbării numărului de înmatriculare al vehiculului, cu condiția ca la emiterea acesteia să fi fost înscris corect numărul de identificare al vehiculului. Astfel, nu este necesară plata unei noi taxe de drum, dar trebuie îndeplinite anumite formalități.

Procedura de modificare a numărului în baza de date CNAIR

Pentru a înregistra noul număr de înmatriculare în baza de date a CNAIR, proprietarul mașinii trebuie să se prezinte la sediul CNAIR cu următoarele documente:
– O solicitare scrisă.
– Cartea de identitate a vehiculului în original și copie.

După verificarea documentelor, CNAIR va actualiza numărul de înmatriculare în baza de date și va elibera un document care atestă modificarea și valabilitatea rovinietei pentru noul număr de înmatriculare.

Verificarea valabilității rovinietei online

Valabilitatea rovinietei poate fi verificată online pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri. La secțiunea „verificare rovinietă”, utilizatorii trebuie să introducă numărul de înmatriculare și seria șasiului vehiculului, după care pot afla data la care a fost achiziționată și când expiră taxa de drum.

Pentru cei care nu cunosc seria de șasiu, verificarea se poate face și prin intermediul unui operator de date privat, cum ar fi www.evita-amenzi.ro, unde este necesar un cont și introducerea unor date personale și a numărului de înmatriculare. Ulterior, informațiile privind valabilitatea rovinietei pot fi trimise prin email.

Schimbarea numărului de înmatriculare nu impune achiziționarea unei noi roviniete, însă este necesară actualizarea informațiilor în baza de date a CNAIR. Procedura este simplă și rapidă, iar verificarea valabilității rovinietei poate fi făcută ușor online. Astfel, șoferii pot circula fără griji pe drumurile naționale, respectând reglementările în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare