Ruptura ligamentului încrucișat anterior: cauze și metode de prevenire

SĂNĂTATE. Unul dintre cele mai comune accidente la nivelul articulației genunchiului este ruptura ligamentului încrucișat anterior. Această leziune apare de obicei în urma unui accident sportiv sau a unei mișcări bruște care exercită o presiune excesivă asupra articulației. Pentru a înțelege mai bine acest tip de leziune și cum se tratează, dr. Vladimir Pușcașu, medic primar în ortopedie și traumatologie ne explică.

Ruptura de ligament încrucișat anterior poate fi recunoscută prin următoarele simptome: o pocnitură ușoară resimțită de pacient în momentul accidentului, urmată de o durere intensă la nivelul genunchiului, umflături și dificultăți la mers. Ligamentul încrucișat anterior este deosebit de vulnerabil în fața acestor leziuni, iar femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații, din cauza laxității ligamentare cauzate de hormonii estrogeni.

Tratamentul modern al rupturii de ligament încrucișat anterior implică de obicei o intervenție chirurgicală minim invazivă numită artroscopie de genunchi. Această procedură permite medicului să repare ligamentul deteriorat printr-o tehnică numită ligamentoplastie. De obicei, ligamentul rupt este înlocuit cu o grefă prelevată de la pacient, adesea din tendonul rotulian. Artroscopia de genunchi este o procedură sigură și eficientă, iar pacienții își pot relua activitățile obișnuite după o perioadă de recuperare de aproximativ 6 până la 12 săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare