Rusaliile 2024 în România: zi liberă sau zi de muncă pentru angajați?

SĂRBĂTOARE. Creştinii ortodocşi celebrează anual coborârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli, eveniment care a avut loc la cincizeci de zile după Învierea Domnului. Această perioadă de timp explică denumirea de „Cincizecime”. Ziua este cunoscută și sub numele de Duminica mare sau Rusaliile.

Coborârea Duhului Sfânt reprezintă momentul esențial al Bisericii, în care se formează prima comunitate de credincioşi, iar Sfinţii Apostoli devin martori și propovăduitori ai Învierii și a învățăturii lui Hristos.

Rusaliile sunt sărbătorite pe 23 iunie 2024. Această sărbătoare este marcată diferit în funcție de regiunea țării. Astfel, în Moldova și Transilvania, creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia timp de 7 zile, iar în Banat timp de 8 zile.

A doua zi de Rusalii este liberă pentru angajaţii din România. Pe 24 iunie, angajații români beneficiază de zi liberă. Sărbătoarea Rusaliilor constituie una dintre cele mai vechi sărbători creştine, alături de Paşti, fiind sărbătorită încă din timpul Sfinţilor Apostoli. Despre aceasta amintesc Sfântul Apostol Pavel (1 Cor. 16, 8) și Sfântul Luca (Fapte 20, 16). Este menționată și în Constituțiile Apostolice și de mai mulți părinți ai primelor secole, precum Sfântul Irineu, Tertulian, Origen, Sfântul Epifanie, cât și de canonul 43 al Sinodului din Elvira (aproximativ 300 d.Hr.) și de canonul 20 al Sinodului I Ecumenic (325 d.Hr., care interzice îngenuncherea în ziua Rusaliilor).

Până spre sfârșitul secolului al IV-lea și începutul celui de-al V-lea, Cincizecimea era o sărbătoare dublă, marcând atât Înălțarea Domnului, cât și Pogorârea Sfântului Duh, conform mărturiei istoricului Eusebiu de Cezareea din prima jumătate a secolului al IV-lea. Începând cu aproximativ anul 400 d.Hr., sărbătoarea a fost stabilizată în ziua a 40-a după Paşti, așa cum este sărbătorită și în prezent, Cincizecimea marcând doar Pogorârea Sfântului Duh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare