S-a dublat termenul de intrare în vigoare a polițelor RCA

ASIGURĂRI. O decizie emisă de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și publicată în Monitorul Oficial a adus modificări semnificative în privința perioadei de tranziție între încheierea unui contract de asigurare RCA și intrarea în vigoare a acestuia. Începând de azi, șoferilor li se oferă posibilitatea de a achiziționa o poliță RCA cu 60 de zile înainte ca aceasta să intre oficial în vigoare. Această măsură este considerată benefică într-un mediu caracterizat de presiuni constante asupra costurilor asigurărilor RCA.

Anunțată cu aproximativ o lună în urmă de către publicația “Economica”, această decizie afectează direct șoferii care dețin polițe RCA active la compania Euroins, numărul lor cifrându-se în jurul a 1,8 milioane. Cu atât mai mult cu cât asigurările Euroins vor avea valabilitatea prelungită cu trei luni, până pe 8 decembrie. Această măsură se dovedește a fi de ajutor pentru clienții Euroins, permițându-le să evite aglomerația din piață care apare în jurul datei de expirare automată a polițelor (conform legislației actuale), și să achiziționeze polițe RCA la prețuri mai avantajoase.

Decizia în cauză își propune să modifice prevederile articolului 13 alineatul (12) din Norma nr. 20/2017, care reglementează intervalul de timp în care un contract RCA poate să devină valid după încheierea acestuia. Scopul proiectului este să prelungească termenul actual prevăzut de articolul menționat cu 30 de zile, astfel încât intervalul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA să fie extins la 60 de zile de la data semnării contractului. Detalii suplimentare privind acest proiect sunt expuse în nota de fundamentare a acestuia, iar prevederile sale au intrat în vigoare la data de astăzi.

Extinderea perioadei de valabilitate a polițelor emise de Euroins până la 8 decembrie trebuie analizată în contextul a două alte decizii luate de ASF. În primul rând, ASF a impus limitarea prețurilor asigurărilor la nivelul maxim practicat de fiecare companie pentru fiecare categorie de clienți, dată de referință fiind 28 februarie 2023. Această măsură permite celor ale căror polițe urmează să expire să achiziționeze noi polițe la un cost relativ similar cu cel anterior falimentului Euroins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare