Salariile cresc pentru angajații mai multor companii din România, cu accent pe cei aflați la început de carieră

CREȘTERI. Vara aduce salarii majorate pentru angajații mai multor companii, vizând în special pe cei aflați la început de carieră. Creșterile au fost determinate de majorarea salariului minim pe economie și vor fi, în general, de câteva procente.

Potrivit Eurostat, în primul trimestru, România a avut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană a costului forței de muncă. Creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut de la 1 iulie a obligat companiile să facă majorări.

Oana Botolan, specialist în resurse umane, explică: „În multe cazuri, și angajații pe posturi imediat superioare vor trebui să primească o ajustare salarială, astfel încât să se păstreze diferența dintre un lucrător necalificat și un lucrător calificat sau un operator sau un șef de tură”.

Specialiștii estimează că majorările vor fi de cel mult 10%. Conform Eurostat, România a avut în primul trimestru cea mai mare creștere a costului orar al forței de muncă, de 16,4%.

În aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.532 lei, în creștere cu peste 14% față de anul trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu brut în București a depășit 11.250 de lei. Capitala este urmată de județul Cluj, cu aproape 10.000 de lei brut, și Timiș, cu peste 9.400 de lei. Cele mai mici salarii sunt înregistrate în Hunedoara, Harghita și Vâlcea, cu puțin peste 6.000 de lei brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare