Salariile din asistența socială și sănătate cresc din această lună: anunțul Ministrului Muncii și reacția Ministrului Sănătății

SALARII. Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență menită să majoreze salariile pentru angajații din sectoarele sănătate și asistență socială, precum și alte domenii bugetare. Această decizie vine în contextul eforturilor de a recunoaște și recompensa munca depusă de personalul care îngrijește cei mai vulnerabili membri ai societății.

Conform anunțului făcut de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, salariile de bază ale personalului din domeniul asistenței sociale și al personalului TESA (tehnician în economie și servicii asistențiale) din unitățile și centrele de asistență socială vor fi majorate cu 20% față de nivelul din decembrie 2023. Această majorare va fi acordată în două tranșe egale, începând cu 1 martie 2024 și, respectiv, 1 iunie 2024.

„Este o măsură salutară și necesară pentru a aduce un echilibru în recompensarea muncii în sectoarele vitale ale sănătății și asistenței sociale. Personalul din aceste domenii desfășoară o muncă esențială pentru binele societății și merită să fie răsplătit corespunzător”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Cu toate acestea, reacția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a adus în discuție necesitatea unei remunerații diferențiate în funcție de performanță în sistemul medical.

„Acest act normativ cred că restabilește un anumit echilibru. Categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile. În primul rând, asistenții medicali, personalul TESA, personalul auxiliar beneficiază de cea mai consistentă majorare(…). Este o remunerație corectă, dar eu am un comentariu pe care nu pot să-l evit, trebuie să dezvoltăm criterii de plată pentru performanță, pentru că nu poți să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operații într-o lună și altul care face câteva operații pe zi”, a subliniat ministrul Sănătății.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern nu vizează doar salariile din asistența socială, ci și pe cele din domeniul sănătății. Astfel, 235.611 medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, personal TESA vor beneficia de aceste majorări.

Actul normativ stabilește și acordarea unei indemnizații pentru gărzile efectuate de medicii de medicină generală în cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primire urgențe (UPU/CPU) din cadrul unităților sanitare, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial.

În final, aceste măsuri reprezintă un pas important către recunoașterea și recompensarea adecvată a angajaților din domeniile sănătății și asistenței sociale, subliniind importanța valorizării muncii acestora în societatea românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare