Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2023

ECONOMIE. Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat că salariul minim brut pe economie va crește cu 200 de lei de la 1 ianuarie 2023.
Salariul minim va crește practic aproape cu rata inflației, care acum a ajuns la 15%, iar discuțiile concrete din coaliția de guvernare privind majorarea vor începe după 1 septembrie.
 
Angajații vor primi 2.750 de lei lunar, adică un salariu minim net de 1.635 de lei.
 
Salariile din sectorul privat sunt cu aproape 30% mai mici decât la buget, potrivit datelor furnizate recent de Consiliul Fiscal.
 
„În acest moment salariul minim este de 2550 de lei. Una din măsurile care au făcut parte din pachetele economice și sociale pe care le-am implementat a fost și punerea la dispoziție a unei măsuri către mediul privat, o majorare a salariului minim brut garantat în plată cu valoarea de 200 de lei. Să ajungă deja la 2750 de lei, cu mențiunea că acei 200 de lei sunt net și nu vor fi taxați de statul român și nici impozitați”, a spus Budăi.
„Din punctul meu de vedere, este obligatorie o asemenea creștere, dar nu trebuie să facem creștere la întâmplare și voi demara în consiliul național tripartit o discuție care trebuie să fie onestă între partenerii sociali și guvern și să putem să găsim împreună cea mai bună soluție, astfel încât de la 1 ianuarie salariul minim ar trebui să crească din nou”, a mai afirmat Marius Budăi.
 
De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de 1.524 de lei în fiecare lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare