SĂNĂTATE înainte de toate – Nu Ignora Acneea

COSMETICĂ. Ramona Trufașu – specialistul cosmetician de la New Era Cosmetics din Târgu-Mureș ne-a povestit despre una dintre cele mai întâlnite probleme ale pielii și despre tratamentul acesteia – Acneea.
 
Oricât de bine ai încerca să o camuflezi sub machiaj sau să o ascunzi sub breton și păr despletit, acneea este mereu vizibilă. Afectează tot mai mulți adolescenți, dar și foarte mulți adulți, iar contextul tratamentului este destul de dificil și de lungă durată.
Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să intri în depresie. Un cosmetician bun găsește întotdeauna soluția pentru a o trata, dar este nevoie să știi întâi cu ce ai de-a face.
Așadar, acneea este o boală inflamatorie cronică a foliculului pilos sebaceu. Foarte mulți pacienți care suferă de acnee cred în mod greșit că este o boală infecțioasă.
Este adevărat că în patogenia acneei sunt implicate anumite bacterii, dar acestea sunt prezente în mod normal pe tegument. Când peste ele se suprapune o infecție cu alți germeni, de obicei stafilococul, acneea devine suprainfectată, iar tabloul clinic și tratamentul sunt și mai dificile.
 
Factorii care determină apariția acneei :
•keratinizarea foliculară
•hiperandrogenismul (creşterea hormonului testosteron)
•creşterea numărului de bacterii Propionibacterium Acnes;
•hiperseboreea (excesul secreției de sebum).
 
Acneea apare la 85% din adolescenți pentru că, odată cu intrarea în pubertate, apare un exces al hormonului numit testosteron. Aceasta va determina creșterea marcată a secreției de sebum care reține impuritățile pe suprafața tenului.
Acestea vor determina fenomenele inflamatorii de la nivelul unității pilosebacee. Dar acneea nu ar fi acnee dacă nu ar exista și hiperkeratinizarea foliculară, adică blocarea canalului prin care în mod normal ar trebui să se elimine sebumul la suprafața pielii. Această blocare parțială sau totală a porilor apare din cauza unui exces de celule moarte prezente la acest nivel, care nu se pot elimina in mediul exterior.
 
Principala caracteristică a acneei este punctul negru”, aşa cum este denumit popular comedonul. Aceste comedoane sunt însoțite de papule, pustule (coșuri), chisturi, uneori nodule sau chiar abcese și cicatrici.
Acest tablou clinic are un impact emoțional negativ asupra pacientului acneic, așa că este foarte important ca, începând din adolescență, atât tinerii, cât și părinții să fie atenți la eventualele semne care prevestesc apariția acneei, precum: tenul foarte gras, apariția mai multor puncte negre sau mici chisturi, zone de inflamație; și să meargă la specialist.
Începerea timpurie a unor tratamente de curățare și îngrijire cosmetica adecvata, vor atenua sau chiar vor opri apariția acneei.
 
 

 

Ce indicații trebuie să urmărești acasă?
 
Este importantă urmarea unui stil de viată care să evite factorii de risc și să urmeze îngrijiri cosmetice:
•Evită dulciurile si produsele lactate.
• Evită mediile umede și transpirația excesivă. Dacă transpiri din cauza unui efort fizic intens, imediat după terminarea orei de sport, faţa trebuie spălată cu gel de curățare antiacneic.
•Evită statul la soare pentru că îți agravează acneea. Bronzul deshidratează pielea și după o perioadă de acalmie de 3-4 săptămâni va urma o agravare a acneei pentru că uscarea pielii a stimulat glandele sebacee să producă și mai mult sebum.
• Nu pune mâinile pe faţă, nu lipi telefonul de faţă şi ţine părul prins pentru a nu cădea pe faţă, schimbă aproape zinic fața de pernă. Aceste obiceiuri astupa şi mai mult porii şi vor creşte riscul aducerii unor microbi din exterior.
• Nu iți extrage singură coşurile sau comedoanele, sigur îți vor agrava acneea. Este infinit mai bine să ajungi lunar la un cabinet de cosmetică pentru tratamente de curăţare și tratare a acneei.
• Este obligatorie o rutina corecta de îngrijire acasă. Folosește produse cosmetice special destinate tenului acneic cu efect hidratant, seboreglant, anti-inflamator şi mai ales non comedogenice. Cere sfatul specialistului cosmetician, sigur va știi să îți recomande o rutina corecta pentru acasă.
 
ATÂT DE MULTI “SĂ NU”, DAR ESTE IMPORTANT SA O TRATEZI DIN TIMP ŞI CU TOATE MIJLOACELE!
 
La centrul New Era Cosmetics se pot face numeroase tratamente pentru acnee: peeling chimic, microdermabraziune, microneedling, hidrodermabrasiune, tratamente profesionale anti-acnee Pure Solution – BrunoVassari.
Acestea pot fi folosite ca tratamente unice sau în terapii combinate. Important este să te adresezi unui specialist cosmetician care a urmat cursuri de specializare in tratarea acneei.
Așa cum spuneam la început, acneea este o afecţiune frecventă, al cărui tratament cere răbdare şi consecventă din partea pacientului.
Nu fi dezmăgit/ă dacă tratamentul ți se pare că nu dă rezultate, are nevoie de timp pentru a-şi arăta efectele benefice, în general după 6-8 săptămâni. Dacă tabloul clinic se ameliorează, nu renunța la tratament sau la îngrijirile cosmetice! Acneea are o evoluţie ciclică şi poate reveni oricând.
 
Vă aștept la New Era Cosmetics pentru mai multe detalii și tratamente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare