Săptămâna de lucru de 4 zile: 80% dintre angajații români sunt deschiși la a încerca un astfel de program de muncă, însă doar 37% dintre companii ar accepta mai puține zile de lucru pe săptămână

SONDAJ. Săptămâna de lucru de patru zile a fost adoptată de mai multe companii din străinătate, inclusiv de Marea Britanie, unde zeci de companii au luat parte la cel mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de 4 zile, angajații dorind să se menționă în continuare. În ceea ce privește situația din România, 80% dintre angajații români sunt deschiși la a încerca săptămâna de lucru de patru zile, potrivit unui sondaj realizat în februarie anul acesta de BestJobs, pus la dispoziție pentru Economedia. În luna aprilie, BestJobs a lansat un sondaj privind săptămâna de lucru de 4 zile în care 78% dintre respondenți spuneau că sunt deschiși la a încerca acest aranjament.

Principalul motiv pentru care atât de mulți angajați ar dori să lucreze doar 4 zile pe săptămână este: îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată – 75%, urmat foarte aproape de Mai mult timp liber pentru a face lucruri pentru sănătatea mea psihică și fizică – 74%, potrivit datelor colectate de BestJobs în luna februarie.

Totuși, deși angajații români doresc să lucreze mai puține zile pe săptămână, doar 37% dintre recrutori consideră un program de lucru de 4 zile pe săptămână ar funcționa pentru compania unde lucrează.

Pe de altă parte, 18% dintre respondenți au spus că nu ar vrea să lucreze patru zile pe săptămână, în timp ce 12% au spus că nu știu dacă ar fi deschiși la un astfel de program de lucru.

Vedem cum la nivel european, reducerea săptămânii de lucru a fost un succes și prevedem că va avea ecou și pe plan local. Din unul dintre cele mai recente sondaje realizate de BestJobs de anul acesta, aflăm că angajații români ar fi deschiși să adopte un astfel de program (80%), în special pentru a câștiga mai mult timp liber și un echilibru mai bun între job și viața personală. Dacă în al doilea trimestru din 2022, 55% dintre angajații români se temeau de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, în prezent, nevoia de odihnă înclină balanța în favoarea scurtării săptămânii de lucru. În acest sens, 40% dintre angajați ar accepta să aibă un program de 10 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile, în timp ce 20% preferă scenariul care presupune să lucreze 9 ore pe zi, timp de 4 zile astfel încât să aibă jumătate de zi liberă săptămânal”, a declarat pentru Economedia Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Belgia introduce o săptămână de lucru de patru zile pentru angajații care o doresc

În luna februarie a anului trecut, angajații belgieni au obținut dreptul de a efectua o săptămână întreagă de lucru în patru zile în loc de cinci, cum se întâmplă de obicei, fără a pierde din salariu.

Proiectul de lege a intrat în vigoare la 21 noiembrie, permițându-le angajaților să decidă dacă să lucreze patru sau cinci zile pe săptămână.

Dar acest lucru nu înseamnă că vor munci mai puțin – pur și simplu își vor condensa orele de lucru în mai puține zile. Scopul este de a le oferi oamenilor și companiilor mai multă libertate de a-și organiza timpul de lucru.

Primul ministru belgian Alexander de Croo speră că această schimbare va contribui la flexibilizarea pieței muncii belgiene, cunoscută ca fiind foarte rigidă, și că va permite oamenilor să își îmbine mai ușor viața de familie cu cea profesională.

 

Sursa Economedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare