Sărbătoare la 30 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei: manifestări culturale și spirituale
EVENIMENT. În perioada 24 septembrie – 1 octombrie, vor avea loc o serie de manifestări cultural-științifice și de spiritualitate ortodoxă pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Aceste evenimente vor sublinia importanța acestui moment în viața comunității românești și ortodoxe din Arcul Intracarpatic, desfășurându-se la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc și la Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe.
Sărbătorile vor debuta pe 24 septembrie cu Liturghia arhierească oficiată de episcopul Andrei Moldovan la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, la care vor participa toți preoții activi și pensionari din eparhie. Acest moment solemn va fi urmat de o conferință cultural-științifică, avându-l ca invitat pe părintele Ioan I. Ică Jr. de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
Pe 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfășura simpozionul intitulat „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 30 de ani în slujba culturii românești și credinței strămoșești”. În cadrul acestuia, mai mulți preoți vor prezenta activitățile culturale, sociale și spirituale desfășurate de Protopopiatele Sfântu Gheorghe și Buzăul Transilvan în ultimele trei decenii.
Arhiviști, bibliotecari și cercetători de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita vor susține intervenții pe teme legate de cercetarea istoriei locale, activitățile instituțiilor culturale din județele Covasna și Harghita și publicațiile specializate în spiritualitate ortodoxă.
Pe 27 și 28 septembrie, va avea loc Sesiunea Națională de comunicări științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”, ajunsă la cea de-a XXX-a ediție. Evenimentul, cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului, va reuni aproximativ 60 de cercetători din întreaga țară. În cadrul sesiunii, vor fi lansate 12 cărți și publicația „Acta Carpatica” nr. 10, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei.
De asemenea, vor fi vernisate expoziții, iar premiul „Vasile Lechințan” va fi acordat pentru lucrarea „Jurnalul meu din comunism”, autor Vasile Lechințan, ediție îngrijită de Mirela Bara și Gabriel Cojocaru.
În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfințire a bustului Protopopului Aurel Nistor, monument realizat cu binecuvântarea episcopului Andrei Moldovan de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Manifestările vor culmina pe 1 octombrie, cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc, unde se va oficia o Liturghie arhierească de către membri ai Sfântului Sinod, inclusiv mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza. Vor avea loc și evocări cu privire la rolul Episcopiei în păstrarea identității culturale și spirituale a românilor din județele Covasna și Harghita.
Pe 25 septembrie 2024 se va împlini o altă bornă importantă: 30 de ani de la instalarea episcopului Ioan Selejan, care a condus eparhia până în 2014, iar în prezent este Mitropolit al Banatului. Din 2015, episcop al Covasnei și Harghitei este Andrei Moldovan.