Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești – o întâlnire a comunităților de meșteșugari din Transilvania

EVENIMENT. La sfârșitul lunii septembrie, Cetatea din Târgu Mureș va deveni un adevărat parc de joacă tradițional pentru toți cei interesați de arte populare și meșteșuguri. Evenimentul este organizat la inițiativa Asociației de Etnografie și Artă Populară, a Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești și a Asociației Meșteșugarilor din Transilvania și va avea loc între 23 și 24 septembrie.

Sărbătoarea Meșteșugurilor, inițiată de Asociația de Etnografie și Artă Populară, are o tradiție de aproape patru decenii în Ungaria. Evenimentul, recunoscut la nivel internațional, s-a dezvoltat într-o expoziție de înaltă calitate pentru meșteșugarii tradiționali, atât din țară, cât și din străinătate, oferind loc de expunere pentru peste 800 de meșteri.

În acest an, inspirată de modelul de succes din Ungaria, Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești este organizată, pentru prima dată, la Târgu Mureș. Evenimentul va avea loc în Cetatea din oraș în perioada 23-24 septembrie iar cele trei asociații organizatoare au ca obiectiv promovarea și susținerea culturii tradiționale populare din Transilvania, precum și transmiterea acesteia, generațiilor viitoare. Tema principală a evenimentului din acest an este lâna și prelucrarea acestui material.

La Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești în centrul atenției vor fi meșteșugurile tradiționale și meșteșugarii, iar evenimentul va include ateliere, prezentări profesionale, spectacole de dans popular, concerte de muzică populară și multe alte programe interesante. În cadrul celor două zile de festival, veți putea cunoaște aproximativ 40 de asociații de meșteșugari tradiționali, inclusiv meșteri din Kazahstan, care vor ține și cursuri la fața locului.

Aproximativ 120 de meșteșugari vor veni din toată Transilvania pentru a reprezenta o varietate de îndeletniciri, care pot fi văzute împreună foarte rar, într-un loc. Pe lângă prezentările de meșteșuguri, vizitatorii vor avea ocazia să încerce diverse tehnici și să achiziționeze de la târg produsele meșteșugărești care le plac. Pe durata evenimentului, va fi deschisă și expoziția de artă populară intitulată “Drumul lânii”.

Organizatorii au pregătit și activități speciale și pentru vizitatorii cei mai mici, inclusiv workshopuri și ateliere de povești tradiționale. Pentru adulți, programul va include prezentări, cursuri meșteșugărești și casa dansurilor populare. În cele două zile de festival, vor avea loc mai multe concerte de muzică populară în timpul zilei, cu formații precum Üver, Öves, Tarló, Pirospántlikás și Școala de Cântece din Secuime. Evenimentul se va încheia cu spectacolele “Vízen innen, hegyen túl!” prezentat de Ansamblul Artistic Mureșul și “Pásztortáncok, verbunkok és legényesek a Kárpát-medencéből” oferit de Ansamblul de Dans “Fordulj Kispej Lovam” din Ungaria.

Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești este organizată cu sprijinul Primăriei Târgu Mureș, al Asociației de Dans Popular al Maghiarilor din România și al Cetății Târgu Mureș.
Evenimentul este susținut de Ministerul Culturii și Inovației din Ungaria.
Pentru mai multe detalii și programul complet al evenimentului, urmăriți pagina de Facebook a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare