Sărmășel: Locul unde a început istoria gazelor naturale în România acum 116 ani

ISTORIE. La 6 februarie 1908, în pitorescul Sărmășel din județul Mureș, a demarat construcția primei sonde comerciale de gaze naturale din țară. Inițial concepută pentru extragerea sărurilor de potasiu, aceasta a fost sursa a cel puțin trei premiere europene, reprezentând un punct de referință în istoria industriei gazelor în România.

Directorul Bibliotecii Orășenești Sărmașu, Dinuca Burian, a subliniat faptul că prima sondă de gaz metan din Transilvania a fost instalată la 6 februarie 1908 în Sărmășel. Descoperirile de gaz metan în zonă au condus la o extindere semnificativă a investițiilor, inclusiv sute de sonde de extracție și înmagazinare, colectoare pentru transport și distribuție, precum și două stații de comprimare gaze. Aceste dezvoltări au stimulat, de asemenea, creșterea în industria serviciilor și apariția unor firme de producție, precum fabrici de mobilă și producție de materiale de construcție, cum ar fi cărămida.

Conform Muzeului Gazelor din Mediaș, primele emanății de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel în 1909, generând construcția primei conducte de transport gaze naturale din Europa în 1914. Sonda 2 Sărmășel, inițial destinată extragerii sărurilor de potasiu, a devenit o sursă majoră de gaze naturale în perioada respectivă.

Primul pas către transportul de gaze în Europa a fost marcat în 1910, iar în 1914 a fost finalizată prima conductă de transport gaze naturale din Europa, conectând Sărmășelul la Turda pe o distanță de 55 de kilometri. În 1915, a fost înființată “Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG),” prima societate europeană dedicată forării, exploatării, transportului și distribuției de gaze naturale în Bazinul Transilvaniei. În 1925, s-a înființat Societatea Națională de Gaz Metan, “Sonametan,” preluând activele UEG în anii următori. În 1928, la Sărmășel, a fost instalată prima stație de comprimare a gazelor din Europa, cu 3 motocompresoare orizontale Ingersoll Rand.

Premierele naționale și europene nu s-au oprit aici. În 1933, la Sărmășel, s-a realizat prima prospecțiune gravimetrică din România pentru gaze. Primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România a fost construit în 1958, la Ilimbav, județul Sibiu. 1965 a marcat construcția primei stații de comprimare a gazelor pe traseul unei conducte magistrale din Europa, iar în 1969, România a devenit a patra țară la nivel mondial în producția de gaze, reprezentând 2,54% din producția mondială.

În anul 1974, a fost inaugurată conducta de gaze ce tranzitează teritoriul României pentru transportul gazelor în Bulgaria. Astfel, orașul Sărmașu și-a câștigat un loc semnificativ în istoria gazelor naturale din România și Europa. Orașul mai deține și alte repere turistice notabile, inclusiv biserici de lemn care datează de secole și care adaugă la bogata sa moștenire culturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare