Sarmizegetusa Regia – Mărturie a gloriei dacilor, bijuterie UNESCO în Munții Orăștiei

PROGRAM. De la 1 decembrie 2023 până la 29 februarie 2024, poarta către trecutul strălucitor al Daciei se deschide între orele 10:00 și 15:00 la Grădiștea de Munte, unde se află monumentul istoric impresionant – Sarmizegetusa Regia. O oază temporală, inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aduce în prim-plan un trecut fascinant.*

Programul de vizitare și restricții

Monumentul, înscris în Lista Monumentelor Istorice din România, grupează valorile naționale și universale în categoria A. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2023, Sarmizegetusa Regia este închisă în fiecare zi de luni, oferindu-le turiștilor posibilitatea de a explora celelalte zile ale săptămânii. Intrările sunt permise până la 30 de minute înainte de închidere, astfel încât fiecare vizită să fie cu adevărat memorabilă.

Un tărâm plin de istorie

Sarmizegetusa Regia nu este doar o cetate dacică, ci o comoară a istoriei, parte a ansamblului fortificat din Munții Orăștiei. Alături de cetățile din Costești, Luncani și Bănița, inclusiv Cetatea dacică de la Căpâlna, aceste monumente sunt recunoscute ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999.

Gestionarea și restaurarea cu grijă

Consiliul Județean Hunedoara preia răspunderea pentru această bijuterie istorică începând cu anul 2013, și a demarat două proiecte majore de restaurare pentru a asigura conservarea și valorificarea adecvată a acestui patrimoniu inestimabil.

Trecerea în proprietatea județului Hunedoara

În luna octombrie 2023, un moment semnificativ a marcat viitorul Sarmizegetusei Regiae. Prin votul acordat în Parlament pentru Proiectul de Lege de modificare și completare a Legii nr. 23/2020 privind regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va deveni oficial proprietatea județului Hunedoara.

Cu fiecare piatră adăugată în acest loc străvechi și cu fiecare pas făcut pe acele terenuri istorice, turiștii devin martorii măreției și adevărului istoric al Daciei. Sarmizegetusa Regia continuă să strălucească în lumina prezentului, reprezentând o conexiune autentică între trecut și viitor.*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare