Șase companii câștigă licitațiile pentru ferme marine în Marea Neagră: Oportunitate de dezvoltare pentru sectorul acvaculturii
AFACERI. Administrația Națională Apele Române a anunțat câștigătorii licitațiilor pentru închirierea unor perimetre din spațiul maritim al României, destinate dezvoltării fermelor marine. Aceste permise au fost adjudecate pentru o perioadă de 20 de ani, iar prețurile pentru închirierea perimetrelor variază între 4 și 6 bani pe metru pătrat pe lună, în funcție de tipul activităților desfășurate.
Câștigătorii licitației
Printre cele șase companii care au câștigat licitația se numără:
Serviciile Comerciale Române SA – Deținută de miliardarul Ștefan Vuza, a câștigat perimetrul 3 (2 Mai – Vama Veche, 74.902 mp) cu o chirie anuale de 54.000 lei.
Bistromar La Timona SRL – A adjudecat perimetrele 12 și 13 (Venus – Cap Aurora), cu suprafețe de 80.157 mp și 20.047 mp, pentru chirii de 60.000 lei/an și respectiv 10.000 lei/an. Compania este cunoscută pentru brandul Alfredo Seafood, lider în importul de pește din România.
Păstrăvul din Țara Ta Cooperativă Agricolă – A câștigat perimetrele 5, 6, 7 și 8 (2 Mai) cu chirii cuprinse între 26.500 lei și 28.250 lei pe an, fiecare pentru aproximativ 27.000 mp.
Matyfish SRL – Condusă de Matei Datcu, aceasta a obținut perimetrul 9 (Agigea, 74.918 mp) pentru o chirie de 36.100 lei/an. Datcu este cunoscut pentru lanțul de pescării „Pescăria lui Matei”.
Deltaica Seafood SRL – Deținută de soții Daniela și Daniel Buhai, această firmă a câștigat perimetrul 11 (Murighiol, 41.833 mp) pentru 21.000 lei/an, fiind recunoscută pentru produsele sale procesate din pește.
Nedsea SRL – Controlată de Viorica Nicolau, mama lui Paul Nicolau (cunoscut drept Pescobar), Nedsea a obținut perimetrul 28 (Constanța – Pescărie, 24.139 mp) pentru o chirie de 17.700 lei/an.
Oportunități pentru acvacultură în Marea Neagră
Perimetrele închiriate sunt situate la distanțe variate de mal, între 50 de metri și 2-3 km, și vor fi folosite pentru cultivarea resurselor acvatice vii. Activitățile economice vor include cultivarea moluștelor în regim natural pentru trei perimetre și creșterea peștilor furajati convențional pentru celelalte șapte perimetre.
Aceste inițiative nu numai că vor aduce beneficii economiei locale, dar contribuie și la dezvoltarea durabilă a resurselor marine din Marea Neagră.
Impactul pe termen lung
Decizia de a închiria aceste perimetre pe o perioadă atât de lungă sugerează o angajare fermă în dezvoltarea sectorului acvaculturii în România. Având în vedere prețurile de închiriere accesibile, care pornesc de la 0,04 lei pe metru pătrat pe lună pentru activitățile în regim natural și 0,06 lei pentru furajare, aceste proiecte oferă o oportunitate semnificativă pentru antreprenorii din domeniu.
Această inițiativă va dezvolta nu doar economia regională, ci și va contribui la diversificarea surselor de produse acvatice, sprijinind în același timp sustenabilitatea și gestionarea responsabilă a resurselor marine.
În concluzie, câștigarea acestor licitații de către companii diverse, de la cele conduse de oameni de afaceri recunoscuți, precum Ștefan Vuza și Paul Nicolau