SAUNA și beneficiile ei asupra sănătății

SĂNĂTATE. Temperatura ridicată din saună (între 70 și 100 grade Celsius) și umiditatea (între 5% și 20%) determină organismul să transpire abundent, proces care permite eliminarea toxinelor și curățarea în profunzime a pielii. Cei care obișnuiesc să meargă la saună știu, fără îndoială, că reprizele de saună trebuie alternate cu scurte dușuri aproape reci, acestea din urmă contribuind la tonifierea pielii, mentinându-i elasticitatea și stimulând circulația sanguină. Astfel că sauna contribuie și la reducerea celulitei. Datorită dusurilor reci intercalate printre reprizele de sauna se evită suprasolicitarea inimii.

Reacția imediată după intrarea în saună este dilatarea vaselor de sânge, care determină creșterea ritmului cardiac. Studiile arată că frecventarea saunei nu este sub nicio formă dăunătoare sănătății. Dimpotrivă, pe termen scurt aduce relaxare și o stare de bine, iar pe termen lung intărește sistemul imunitar, luptă impotriva stresului și a infecțiilor, îmbunătățeste funcționarea sistemului circulator și exercită o acțiune tonifiantă asupra pielii.

Mai precis, beneficiile saunei asupra organismului sunt următoarele:

*Menține tensiunea arterială în limite normale la pacienții hipertensivi și reabilitează organismul după infarctul miocardic;
**Calmează problemele respiratorii cum ar fi astmul și bronșita cronică;
***Ameliorează afecțiunile reumatismale inflamatorii (osteoartrita, artrita reumatoidă), durerile articulare, tensiunea musculară și fibromialgia;
****Diminuează artroza și durerile, întrucât relaxează mușchii.

Sauna uscata vs sauna umeda

Spre deosebire de sauna umedă, sauna uscată acționează asupra organismului grație căldurii uscate pe care o emană. Această încăpere este construită din lemn, iar căldura difuzată provine de la o sobă pe care sunt puse pietre vulcanice care trebuie udate din când în când.

Sauna umedă sau sauna cu aburi înfrumusețeaza pielea și curată corpul de toxine. Sub efectul aburilor, porii se dilată. Aburul este recomandat persoanelor predispuse la retenția de apă, la probleme de circulație sau dificultăți de respirație. Este indicată și pentru reabilitarea musculară. Acest tip de saună oferă un beneficiu în plus fată de sauna uscată prin inhalarea de aburi care ajuta la atenuarea congesiei, inflamației și tusei datorate alergiilor și altor probleme respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare