SCAI PE PUȘCULIȚĂ – În Reghin, Ziua Copilului vine mai repede cu două zile, dar se alocă cu… 1.480% mai puțin decât la precedenta aniversare

PENTRU COPII, BANI DE SEMINȚE. Administrația municipiului Reghin, controlată de primarul Márk Endre Dezső (UDMR), a decis ca în acest an parțial eliberat de restricțiile impuse de autoritățile statului din cauza pandemiei de COVID-19 ziua de 1 iunie, în care este celebrată la nivel mondial Ziua Copilului, să fie sărbătorită mai devreme, în 30 mai (c-așa dă calendarul, e o zi de duminică), și cu o investiție din pușculița orașului mai mică.

 

Că e sărăcie, că e econom, sau zgârcit edilul, că… nu se explică public de ce, dar situația este aceasta. Cât de puțini bani se alocă din pușculița publică a municipiului Reghin pentru Ziua Copilului? Vă spunem cu toată jena, care n-ar trebui să ne cuprindă pe noi: 10.000 de lei. Adică vreo 2.000 de euro. Pentru Ziua Copilului.

 

Un termen de comparație, pe post de aducere aminte: la precedenta celebrare a Zilei Copilului, cea din 2019, când tot alianța PSD & UDMR conducea orașul – Mark era viceprimarul localității mureșene (ulterior, la alegerile din 2020 a fost ales în funcția supremă din administrația locală de 6.242 de reghineni, adunând 44,30% din voturile exprimate la urne) -, edilul momentului (Maria Precup – PSD) aloca suma de 148.000 de lei acestei aniversări. De circa 15 ori mai mult (procentual, cu 1.480% mai mult).

 

Atunci, filiala locală a ONG-ului Advent Kidergarten (președinte Nicolae Liviu Serbanati Villalava Briones) a fost subvenționată pentru a organiza în zona Piața Petru Maior – Parcul Central un Orășel al copiilor, s-au organizat diverse activități și toți copiii din oraș (de la creșă, grădiniță, gimnaziu, liceu) au primit un (până acum) tradițional pachet-cadou.

 

Ce se întâmplă acum? Administrația locală UDMR & PSD a renunțat la tradiție (nu mai oferă cadoul clasic) și organizează la Pădurea Rotundă (unde tocmai au stropit împotriva căpușelor) diverse concursuri, jocuri educative (care nu necesită logistică scumpă), teatru de păpuși, ateliere de modelat lut, pictură și confecționat semne de carte, concursuri de obstacole, de biciclete și de căutat comori.

 

Cei 10.000 de lei vor fi cheltuiți așa: jumătate pentru premii (5.000 de lei – dacă vin 5.000 de copii, pentru că vorbim despre un municipiu, o să primească fiecare câte o bomboană Kojak), un pic pentru reclamă (de 500 de lei se fac afișe – cel mai probabil, dacă Mark/UDMR & PSD nu controlează vreo tipografie locală, o să fie cumpărat un cartuș toner și o să fie listate pe vreo imprimantă din Primărie, suma fiind insuficientă și pentru faza de pre-tipar). În fine, de restul banilor, 4.500 de lei, se cumpără elastic, sfoară, mingi, saci, vopsea, cretă, acuarele, creioane colorate și hârtie.

 

Bine, după ce am râs (amar), o explicație: prezenta scriere nu acreditează ideea că e bine, sau că e rău ca un municipiu care a risipit și mai risipește bani publici alocă 10.000 lei celebrării “interesului primordial” – copiii (nu vorbim de investiții aiuristice, de lucrări și achiziții supraevaluate, sau prost executate, ci, de de exemplu, de publicitate în mass-media, aceasta fiind de fapt o formă mascată prin care cei din vârful administrațiilor locale îi plătesc pe jurnaliști/mai exact de patronii acestora, pentru a beneficia nemeritat de expunerea în public a unei bune imagini a lor).

 

Scopul scrierii a fost de a vă face public ce a propus primarul municipiului să se facă de Ziua Copilului. Pentru a nu se împlini această propunere, majoritatea consilierilor locali reghineni ar trebui să o respingă, sau să o corecteze (printr-o alocare suplimentară) astăzi, 27 mai, în ședința ordinară a forului deliberativ al orașului (Consiliul Local). Oricum, subiectul a fost clar, sper: un ditamai municipiu alocă 2.000 de euro pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului, pentru că, așa cum se precizează într-un document al proiectului, “interesul pentru copii este primordial”.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare