Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorită pe 6 august de către creștinii ortodocși și catolici,

SĂRBĂTOARE. Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorită pe 6 august de către creștinii ortodocși și catolici, este o dintre cele mai importante sărbători creștine din luna august. Cunoscută și ca Transfigurarea Domnului sau Probojenia, această sărbătoare marchează momentul când apostolii au văzut cu ochii lor că Mântuitorul este nu doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci și Dumnezeu întrupat.

Pe data de 6 august, când are loc Schimbarea la Față, există dezlegare la consumul de pește, vin și untdelemn, în ciuda faptului că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Tradiția populară aduce cu sine obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare. Astfel, femeile însărcinate care se roagă în această zi se așteaptă să aibă o naștere ușoară și copii sănătoși. În schimb, se crede că fetele care se spală pe cap în această zi nu vor mai avea părul care să le crească.

Pe lângă dezlegările la mâncare, agricultorii aduc la biserică struguri, faguri de miere și alte roade ale pământului pentru a fi binecuvântate și apoi oferite de pomană.

Tradiția mai spune că în această zi se poate începe gustatul boabelor de struguri, deși nu sunt încă coapte, pentru că au puteri vindecătoare, mai ales pentru cei cu intestine sensibile.

În ceea ce privește animalele și natura, se spune că începe călătoria berzelor și a altor păsări migratoare, frunza codrului își schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc și sunt “spurcate” de cerbi, iar șerpii și alte viețuitoare se retrag pentru iernat în ascunzișuri.

Superstițiile spun că în această zi nu este voie să te scufunzi în ape curgătoare sau să speli rufe la râu, iar animalele nu se mai scaldă. Cei care nu respectă aceste obiceiuri se expun unor ghinioane și blesteme, potrivit tradiției.

De asemenea, se crede că în această zi nu este bine să te cerți cu cineva sau să fii certat, deoarece așa vei fi tot anul.

Astfel, Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare importantă pentru creștini, în care se celebrează momentul de transfigurare al Mântuitorului și care este marcată de numeroase tradiții și superstiții populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare